Ростех показа „всичко в едно” РС с процесор Елбрус

Елбрус 801M е компютър от типа „всичко в едно”, базиран на руски 8-ядрен процесор, съвместим с архитектура x86 (снимка: Александр Уткин / Ростех)

Концернът „Автоматика”, част от държавната корпорация „Ростех”, обяви настолен компютър с изцяло руска хардуерна платформа. Елбрус 801M е изпълнен във формат моноблок, т.е. „всичко в едно”.

Компютърът стъпва на руски процесор Елбрус-8C, който има осем ядра с подобрена 64-битова архитектура Елбрус от четвърто поколение. Обемът на кеш паметта на второ и трето ниво е съответно 4MB и 16MB, а тактовата честота е 1,3GHz.

Компютърът Елбрус 801М е предназначен за използване като работна станция с високо ниво на поверителност и защита на информацията, както и в ролята на типичен РС за работа с документи и други приложения.

„Производителността на моноблока Елбрус 801M надхвърля 120 гигафлопа, което съответства на персонални компютри, създадени на базата на съвременни микропроцесори чуждестранно производство”, казват от компанията.

Поради използването на руски централен процесор, нивото на киберсигурност на моноблока е значително по-високо от това на неговите аналози, създадени на базата на чужди микропроцесори – Елбрус 801M е устойчив, включително, на повечето видове кибератаки като Spectre и Meltdown, отбелязва разработчикът.

Моноблокът преминава в момента тестов етап. Компютърът е съвместим с операционни системи, предназначени за чужди микропроцесори с x86 архитектура.

Очаква се компютърът да намери приложение в правителствени организации, правоприлагащи агенции, енергийни и транспортни компании и др. Цената не се съобщава.

Коментар