Ростех тества свръхточна локална навигация

Държавната технологична корпорация Ростех обяви, че тества система за радионавигация, която освен по-висока точност предлага и по-силна защита от шумове, вкл. изкуствено създадени.

Става въпрос за локална система, способна да работи без използване на спътници. Технологията е разработена от специалисти на холдинга Роселектроника, съобщиха от руската корпорация.

Твърди се, че системата изключва напълно възможността за изкривяване или прихващане на навигационните данни. Тя осигурява точност до 10 см при локализиране на обектите, при това в триизмерно пространство. За сравнение, точността на разпространените спътникови системи за навигация варира в диапазона 1-2 метра.

Потенциално, технологията на Ростех може да стане основа на системи против кражби, защитени от заглушаване, за наблюдение на трафик, вкл. на безпилотни превозни средства, както и на обекти, които са слабо видими за спътниците на Глонас, например кариерите за добив на злато.

Системата за локална навигация има също потенциал за използване от застрахователните компании, а в бъдеще тя може да се приложи в наземните автономни превозни средства, където безопасността на движението изисква точност в пределите на 10 сантиметра.

Идеята е предавателите на системата, които се базират на чипове, разработени от Роселектроника, да се монтират на кулите на мобилните мрежи. Те имат по-големи енергийни възможности от предавателите на спътниците, отдалечени на 20 хиляди км от Земята. При това, сигналът в мрежата ще бъде не само по-устойчив на шумове, но и по-защитен с помощта на алгоритми, които го променят постоянно.

Базова станция на подобна система ще струва около 60 хиляди рубли (около 1044 долара). Според предварителните планове, потребителските модули за собствениците на автомобили ще имат размери 5х10 см, а консумацията на електроенергия ще бъде минимална.

Коментари по темата: „Ростех тества свръхточна локална навигация”

добавете коментар...

  1. Анонимка

    Няма вече СССР 🙂 Но сделано в России се оказва още по-добро 🙂

  2. Koпач

    Сделано в СССР!
    Такива новини винаги ме изпълва с оптимизъм!

Коментар