„Еделвайс” е руският вариант на „всичко в едно” РС

„Всичко в едно” компютърът има размери 538х323х71 мм заедно със стойката и тежи 7,1 кг
(снимка: Еделвайс)

Две руски компании пускат на пазара компютър от типа „всичко в едно”, базиран на ARMv8 процесор Baikal-M – също руска разработка – и собствена операционна система „Алт Работна станция”. Моноблок компютърът се позиционира за използване като универсален РС за дома, офиса и класната стая.

„Еделвайс” е дело на едноименната компания за електроника и нейния партньор Базалт СПО, който разработва операционни системи за семейство Алт. Според създателите на компютъра, сензорният „всичко в едно” РС ще осигури „надеждна, модерна, високо-функционална и най-важното технологично независима ИТ инфраструктура в офиси и класни стаи”.

Хардуерът е поектиран изцяло от специалисти на Еделвайс. Процесорът Baikal-M включва четири клъстера с по две ядра ARM Cortex-A57, работещи на тактова честота 1,5 GHz. Системата може да бъде конфигурирана с до 64 GB оперативна памет DDR4-2400. За сторидж е предвиден M.2 слот с интерфейс PCIe 3.0 x4 и два порта SATA 3.0 6Gb/s. Още един слот PCIe 3.0 x8 осигурява възможности за разширение.

Еделвайс предоставя 23,8-инчов IPS дисплей с резолюция 1920×1080 пиксела
(снимка: Еделвайс)

Компютърните компоненти са поместени в един блок заедно с 23,8-инчовия IPS дисплей с резолюция 1920×1080 пиксела. Налични са Gigabit Ethernet мрежов порт, USB 3.0, USB 2.0 и PS/2 портове, оптичен S/PDIF интерфейс, HDMI видеоизход и аналогови аудиоконектори, както и уеб камера със стерео микрофон. Камерата се прибира, за да не позволи скрито видеонаблюдение. Еделвайс има размери 538х323х71 мм и тежи 7,1 кг.

Операционната система „Алт Работна станция” е включена в Единния регистър на руските компютърни програми и бази данни. Тя е съвместима с голям брой приложни програми от регистъра, вкл. CryptoPro CSP, Dr.Web, PostgresPro и DirectumRX. Създателите на компютъра отбелязват, че списъкът на съвместимите програми непрекъснато се разширява, което прави възможно използването на новия компютър в организации с най-различни дейности.

Моноблокът разполага с множество портове и интерфейси от двете си страни
(снимка: Еделвайс)

Дистрибуциите на Алт платформата за всички архитектури са достъпни за сваляне и ползване безплатно от обикновените потребители, т.е. системата може да се тества на домашни компютри и след това да се внедри в бизнеса или образованието.

Цената на моноблока Еделвайс не е обявена на сайта на компанията. Потенциалните купувачи могат да изпратят поръчка за компютъра по електронната поща.

Коментари по темата: „„Еделвайс” е руският вариант на „всичко в едно” РС”

добавете коментар...

  1. ха

    :o), то и самите руснаци които са го произвели вероятно гледат на него като на продукт от “гараж ЕООД”. Въпросът е, защото това се счита за новина тук?

  2. Фофу

    А ей го и възторжения певец. Ами щом смяташ, че си заслужава, какво чакаш, купувай. Хем както каза, добри параметри и ще е доста по-евтин от мак.

  3. Българин

    Заслужава си да се види. Има добри параметри и ще е доста по-евтин от мак.

  4. :o)

    Бе като го гледам това и се чудя…с какво този “моноблок” се различава от
    сглобения от фирма “Бай Пешо ЕООД” компютър

    64 GB оперативна памет DDR4-2400
    M.2 слот с интерфейс PCIe 3.0 x4 и два порта SATA 3.0 6Gb/s.
    PCIe 3.0 x8 , 23,8-инчовия IPS дисплей с резолюция 1920×1080 пиксела. Gigabit Ethernet мрежов порт, USB 3.0, USB 2.0 и PS/2 портове, оптичен S/PDIF интерфейс, HDMI видеоизход

    С една дума освен недоразумението Байкал който е мощен колкото процесор от Мобилен Телефон……всичко друго е “Сглобих в Гаража ЕООД”

    Смех и Руска виелица…..чакаме да ПРОИЗВЕДАТ НЕЩО ама така – от … до
    Ще има да чакаме…

  5. Фофу

    Кой да плаша, моля ви се. Искам да се произвежда и вие да си купувате.

  6. Унуфрий

    Мисля да изпратя запитване. Много съм сериозен, че ше изпратя. Не ме спирайте само! Но нямам електронна поща. Незнам също как този моноблок се свързва към водата и канала, а за бутона с която се пуска чистата вода не смея да питам.

  7. фофуфен

    Наистина. Фофу. Дано не ги подплаши тея руски фирмички, че ще останат русначетата без компютърчета…
    Толко е тъп това момче…

  8. Anonymous

    Дайте им шанс след няколко поредни серии ще се подобрят и оптимизират.
    Само Фофу да не изкочи и да ги подплаши. 🙂

  9. Anonymous

    Моноблок боряшник

  10. ха

    Като казаха моноблок, то веднага се сетих за “iMac G3”.

Коментар