Baikal-M – нов руски процесор за РС-та

Процесорът Baikal-M може да се вгражда в настолни компютри, лаптопи, сървъри, тънки клиенти и „всичко-в-едно” РС (снимка: Baikal Electronics / Facebook)

Руската компания Baikal Electronics представи на изложение в Алуща, Крим нов процесор Baikal-M, предназначен за потребителски и бизнес персонални компютри.

Процесорът може да бъде инсталиран в настолни компютри, лаптопи, сървъри, тънки клиенти и „всичко-в-едно” РС. Съдейки по наличната информация, това е чип с архитектура ARMv8-A – с осем изчислителни ядра ARM Cortex A57 на тактова честота 1,5GHz и осем графични ядра Mali-T628.

От компанията изтъкват широкия набор от интегрирани комуникационни интерфейси и високата изчислителна мощност. Налични са 8MB кеш от трето ниво (L3), контролер на памети DDR3/DDR4, интерфейси Gigabit Ethernet, HDMI 2.0, USB 2.0/3.0, SATA 6G, PCIe Gen3 и др.

Baikal-M стъпва на ARM архитектура (снимка: Baikal Electronics)

Все още не е обявено кога новият продукт ще се появи на пазара, колко ще струва и с какъв форм-фактор ще бъдат първите компютри, базирани на Baikal-M. На щанда си по време на изложението „Микроелектроника 2019” компанията демонстрира и набор от решения Baikal-T, създадени съвместно с партньори.

Коментари по темата: „Baikal-M – нов руски процесор за РС-та”

добавете коментар...

 1. Мухоморов

  До фофу. Правеца не са го правили с корейски процесор. Правеха го с американския 6502. Пийвай си ракийката и не се занимавай с процесорите. Твоят таван са изправителните диоди. Не ценерите, варикапите и тунелните диоди. Само изправителните Д226 и Д7Ж. Айде чупка

 2. Карталов

  Абе русофоби, в света собствени процесори произвеждат само САЩ и Русия. Я кажете как се казва процесорът с тези или по големи възможности на Германия, Япония, Франция, Китай, Канада, Австралия, Индия, Бразилия, ЮАР. Кажете как се казват техните процесори с тези и по добри параметри. По нагоре един , на който познанията по електроника завършват до токоизправителя с 4 диода, и той бълва глупости. ОТГОВОРЕТЕ КОИ СА ПРОЦЕСОРИТЕ НА ГЕРМАНИЯ, ЯПОНИЯ И АНГЛИЯ. А РУСИЯ ГИ ИМА.

 3. Phil

  ARM са британска компания. И арм архитектурата си е патентована от тях, също както х86 е на Интел.

 4. Фофу

  Anonymous 04/10/2019 07:10 Едно време коги бЕЕме млади … Кривеца го правЕА като копираха едни корейски процесори по метода на изстъргването на слой по слой и четене с микроскоп на транзисторната структура. Докато технологията не се смали толкова, че вече не можеше.

  Трудно ще се осъзнаят много неща с елементарният ти пример. Без лоши чувства разбира се. Дори патентите и авторските права имат период на защита и после стават свободни.

  Какви традиции имат руснаците в тези технологии ? С какво са допринесли нещо в хардуерните технологии ? Имат ли дори и една фирма която да произвежда хардуер на световно ниво ?

  Да, може да не е кражба, има сигурно хиляди научни идеи които свободно се въртят из публичното пространство. Примерно университетите, те са обществени институции (в по-голямата си част) и ако излезе нещо ново става обществена собственост. Та, нашите братушки маат крачоли насам натам по света, повечето бивши или обучени от икономическо разузнаване и четат и препращат към матушката.

  Там преработват стигат до някакви крайни решения и препращат на азиатците.

  С други думи – чула жабата че коват конете и вдигнала и тя крак – след 35 год сериозен напредък в компютрите и техните приложения и те се сетиха, че ще вършат работа за военни (т.е. основните им) цели.

  И единствената грижа им сега е да преминат през граждански изпитания с цел подобряване на военните.

  И резистори вече няма как да се произвеждат в селата защото селските цехчета отдавна не покриват изискванията за точност на съвременната електроника и друго, съвременните микрочипове намаляват използването на резистори, кондензатори и бобини многократно.

  За пример, това което до преди 25 год искаше 4 диода, кондензатор, ценеров диод с резистор, т.е. изправителна и стабилизираща схема, сега за по-малко от лев мога да го купя в едно с размер 10 на 10 на 2 мм и ще е 600 волта, 10 ампера. Казвам го защото преди около година малко се занимавах в тази насока.

 5. ама новина

  Процесорите пълни с умишлени дупки за следене вързане с програмите на NSA се подменят с собственно производство и руски дупки позволяващи следене само от КГБ.Процесора хубаво ами дънните платки Гигабайт и Урал Вагон Завод кога ще спуснат продуктовите линии.

 6. :o)

  Лъхна ме на комунизъм 🙂

  С тоя темп…към 2999 година може би ще са докарали нещо с мощта на i7 CPU 🙂

 7. мхм

  АХАХАХАХХАХАХА пак са крали некадърниците 😀

 8. Az

  Ако руснаците крадат АРМ,тогава Ябълките не крадат ли и те? Или за Ябълките не се брои щот’ са „визионери”, а?

 9. Митко

  Ми следващия път рашките да се опитат да откраднат нещо по-новичко. Че да зарадват фенската си маса в БГ.

 10. Anonymous

  Фофич, а твойта фабрика за процесори как е, върви ли? На времето произвеждахме процесори. По живково време говоря. Крадени или не, произвеждахме. Ако някой си мисли, че в съвременните технологични компании не се краде да се замисли пак. Сега и резистори не правим. А навремето заводите за резистори бяха по селата. А по въпроса за архитектурата – някой да каже Питагоровата теорема чужда ли е, за кого е чужда и за кого е собствена. Ако се замислите върху последния въпрос може да осъзнаете същността на много неща. А вероятно Фофу ще постигне нирвана. Без лоши чувства, фофич 😉 Най – лесно се крадат идеи и съвременните ИТ гиганти са такива именно по тази причина.

 11. Анонимен

  Станислав, а как може една архитектура да е чужда? Това е все едно да кажеш, че ако Русия разработи имплентация на RSA кодирането, че то е чуждо? Това са архитектури, които се ползват в цял свят. Със сигурност ARM не е нито руска, нито американска. Тези неща са разработвани от международни екипи и са общо приети. А за GPU-to не знам къде прочете, че е чуждо.
  Факт е, че уж под санкции и едно и друго, но успяват да разработват технологии, които вече доближават западните.
  А коя европейска държава произвежда процесори?

 12. Фофу

  Станислав, не има разваляй апетита за тази вечер на банкета на Позитано. Те тоя Байкал го говорят от 5 години.

 13. Станислав

  В случая не съм сигурен кое е руското, чужда е архитактурата и на процесора и на ядрата а вторите са на 5 години, чуждо е и GPU-то.

 14. Българин

  Браво! Независимост и при процесорите!

Коментар