Моноблок компютрите с близо 30% ръст за тримесечие

Компютрите „всичко в едно” заемат около 15% от пазара на настолни РС
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на глобалния пазар на компютърни системи „всичко в едно” (all-in-one, AIO), наричани още моноблок компютри, достигна 3 милиона единици през второто тримесечие на 2020 г., което е увеличение с 28,7% спрямо първото тримесечие, сочи анализ на Digitimes Research.

Ръстът на продажбите на моноблокове се обяснява с отложеното търсене: през първото тримесечие производството и предлагането на компютри бяха подкопани от избухването на коронавируса COVID-19, коментират от тайванската изследователска агенция.

Глобалният пазар на „всичко в едно” PC ще нарасне само с 4% през третото тримесечие на 2020 г., в сравнение с второто, тъй като основните продажби в компютърната индустрия ще се паднат на лаптопи, използвани за работа и учене от дома, прогнозират анализаторите.

Делът на моноблоците в общия пазар на десктоп компютри през второто тримесечие достига 15%. Очаква се увеличение на този показател, тъй като търсенето на други видове настолни компютри намалява.

HP Inc. е най-големият доставчик на компютри „всичко в едно” в периода април-юни 2020 г. Американската корпорация стана лидер, благодарение на отложените доставки и нуждите на клиентите от подмяна на компютърното оборудване.

Lenovo заема второ място сред доставчиците на AIO компютри. Двете водещи компании заедно контролират повече от половината от този сегмент на РС пазара.

Digitimes Research очаква HP да отбележи спад в динамиката на продажбите през третото тримесечие на 2020 г., докато Apple ще запази темпо, пускайки нови AIO продукти. Възможно е Apple да се изравни с HP в доставките на моноблок компютри.

Коментар