Търсенето на моноблок компютри рязко намаля

При моноблок РС-тата компютърът и мониторът са интегрирани в един блок
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на персонални компютри във форм-фактор моноблок, или „всичко в едно”, намаля значително през 2022 г. на фона на силното търсене година по-рано. Това сочат данни на анализаторите от тайванската компания DigiTimes Research.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. на световния пазар са доставени около 2 милиона моноблок РС-та (в които компютърът и мониторът са интегрирани в един блок), което е с 15% по-малко от предходното тримесечие и с 44% на годишна база. За цялата минала година доставките на такива компютри са намалели с 25% – до 11 милиона единици.

В периода октомври-декември 2022 г. моноблок РС-тата заемат под 10% от световния пазар на настолни компютри, което е по-малко от дела им в предходните тримесечия на миналата година, отбелязва Digitimes Research.

Ситуацията в сегмента на компютрите „всичко в едно” се оказа по-лоша, отколкото на пазара като цяло, тъй като тези РС-та бяха купувани по-активно от търговци и дистрибутори за бъдеща употреба на фона на скока в продажбите от 2021 г. В допълнение, компаниите са по-склонни да купуват обикновени настолни компютри, отколкото „всичко в едно”.

Поради тези фактори анализаторите очакват намаляване на дела на моноблок РС-тата на пазара на настолни компютри да продължи. Прогнозата сочи, че през първото тримесечие на 2023 г. пазарът ще падне с 10% спрямо Q4’2022, а на годишна база – с 40%.

Най-големият производител на моноблок компютри HP Inc. и четвъртият по големина доставчик Apple регистрират спад в доставките през четвъртото тримесечие на 2022 г. с около 25% на годишна база. HP, която имаше високи нива на запаси в своите канали за продажби, забави доставките през последното тримесечие и се съсредоточи върху продажбата на залежалите бройки.

Що се отнася до Apple, тук влияят силните продажби на iMac през 2021 г. и влошаващата се макроикономическа ситуация, поради което търсенето на високопроизводителни устройства „всичко в едно” намаля. Второ място по продажби на моноблок компютри през четвъртото тримесечие на 2022 г. заема Lenovo, а на трето място е Dell.

Глобалните доставки на всички видове персонални компютри в периода октомври-декември 2022 г. възлизат на 65,3 милиона единици, което е спад от 28,5% спрямо същия период на 2021 г., по данни на Gartner. Спадът през четвъртото тримесечие е най-силният, откакто Gartner наблюдава този сегмент от РС пазара.

За цялата 2022 г. доставките на персонални компютри са намалели с 16,2% спрямо предходната година – до около 286,2 милиона броя. Според експертите на Gartner, очакванията за глобална рецесия, ускоряването на инфлацията и покачването на основните лихви в света са оказали сериозно влияние върху продажбите на компютри.

Коментар