Отново негативна динамика при моноблок РС-тата

След съживяване през 2017 г. пазарът на AIO системи отново регистрира спад (източник: CC0 Public Domain)

Пазарът на моноблок компютри, наричани още „всичко-в-едно“ (AIO), е засегнат негативно от търговската война между САЩ и Китай и дефицита на процесори от Intel, сочи анализ на тайванската компания Digitimes Research.

Продажбите на AIO системи са намалели през миналата година, но от анализаторската компания не разкриват точни цифри. За сравнение, през 2017 г. пазарът на моноблок компютри нарасна с 3% до 13,92 млн. броя, прекъсвайки тенденция на спад в предходните три години.

Топ 4 доставчици на AIO решения през 2018 г. са компаниите Lenovo, Apple, HP и Dell, като последната от тях демонстрира най-добра динамика. Що се отнася до партньорите-производители, силно се представят тайванските Compal Electronics и Pegatron (съответно на трето и четвърто място), които съкращават дистанцията от двата най-големи ODM производителя на моноблок РС – Quanta Computer и Wistron.

Предвид неяснотата, породена от търговската война, повечето играчи на пазара за AIO компютри оценяват консервативно перспективите за текущата година. Digitimes Research прогнозира, че доставките на моноблоци ще останат на нивото от миналата година.

Позитивна динамика се очаква отново от Dell, но най-силен ръст на доставките може да отбележи тайванската MSI, която прогресира за сметка на геймърските модели. Що се отнася до ODM производителите на AIO, спад се очаква при Quanta, Wistron и Compal.

Коментар