Chrome OS добавя функция за виртуален десктоп

Създаването и превключването на виртуални десктопи в Chrome OS ще става много лесно (източник: YouTube)

Google продължава да развива операционната система Chrome OS, под управление на която работят т.нар. хромбуци. Скоро в нея ще се появи нова функция – виртуален десктоп, според публикации в Android-специализирани издания.

По същество, новата функция е аналог на десктопите, налични отдавна в Linux и macOS, а от няколко години – и в Windows. Подобни виртуални среди има и в мобилните операционни системи.

Виртуалният десктоп дава възможност да се разграничат работните програми, документите и игрите – например, на един десктоп може да се помести текстов редактор, на друг – графичен редактор, а на трети – браузър и потребителят да превключва лесно между тях.

Главното в случая е компютърът да има достатъчно изчислителна мощ и ресурси, за да обработва всичко това.

 

Съдейки по разпространеното видео, новата функция в Crhome OS позволява на потребителя ръчно да създава виртуални десктопи и да превключва лесно между тях, с един клик на мишката. Така хромбуците ще се доближат още повече до MacBook и лаптопите с Windows 10.

Очаква се функцията за виртуален десктоп да се появи в Chrome OS по-късно тази година, но конкретни срокове не са обявени от Google. Подобно развитие ще направи платформата още по-конкурентна на Mac OS и Windows.

Коментар