Сторидж обемът в света ще се удвои за 5 години

За една година доставчиците на сторидж са инсталирали в света над 700 екзабайта капацитет за съхранение (източник: CC0 Public Domain)

Обемът на хранилищата за данни в световен мащаб ще се удвои в рамките на пет години – в периода от 2018 до 2023 г., сочи прогноза на анализаторската компания IDC. Очаква се сумарният сторидж обем да достигне 11,7 зетабайта в края на разглеждания период.

IDC разглежда 6 типа носители, като отчита добавения обем и изважда сторидж капацитета, който ще излезе от употреба. С други думи, данните не са резултат от просто сумиране на прогнозните обеми за съхранение на данни, които ще бъдат пуснати в рамките на петгодишния период, а отчитат динамиката в сегмента.

Съгласно прогнозата Global StorageSphere, само 1-2% от създаваните или репликирани данни всяка година се съхраняват за определен период от време. Останалите данни или се анализират веднага, или се доставят за използване и никога не се съхраняват за следващ достъп.

През 2018 година доставчиците на сторидж са инсталирали в света над 700 екзабайта капацитет за съхранение на всички типове носители, което им е донесло сумарно приходи в размер на повече от 88 млрд. долара.

Тъй като потребителите все по-често поверяват данните си на компании, особено на облачни доставчици, базата от корпоративни хранилища расте по-бързо от базата, принадлежаща на потребителите.

Отчитайки тази тенденция, IDC очаква през 2023 г. компаниите да носят отговорност за управлението на над три четвърти от инсталираните хранилища за данни.

Коментар