Руска компания пуска компютър като iMac

Руският моноблок Neos MA 522 прилича на външен вид на епълския iMac
(снимка: Depo Computers)

Руска компания подготвя за пазара настолен моноблок компютър, който наподобява епълския iMac. Моделът Neos MA 522 на Depo Computers стъпва на руски процесор Байкал (Baikal), произведен от Baikal Electronics. Компютърът е създаден в рамките на програмата по заместване на вноса, т.е. отхвърляне на чужди устройства в полза на чисто руски разработки.

Според разработчиците, компютърът позволява инсталиране на редица руски компоненти – не само процесор, но и дънна платка, RAM и SSD устройства, съобщи CNews. Моноблокът („всичко в едно”) е предназначен за използване както в частни компании, така и в държавни корпорации.

На външен вид Neos MA 522 има известна прилика с американския Apple iMac, който получи актуализация през април 2021 г. Една от основните разлики в дизайна е изборът на класически черно-бели цветове за корпуса.

Производството на компютъра ще се извършва в Красногорск (Московска област) на територията на комуналната зона „Красногорск-Митино”. Планираните обеми на производство все още не са известни.

Към момента Neos MA 522 е наличен само в няколко броя. Всички те се тестват в държавни и частни компании. Depo Computers не разкрива дали са постъпили поръчки за компютъра от първите клиенти.

Моноблокът няма препоръчителна цена на дребно – тя ще варира в зависимост от избраната конфигурация, типа операционна система и обема на доставената партида, без да се посочват минималните и максималните стойности.

Neos MA 522 е компактен, с екран 21,5 инча, LED подсветка, Full HD резолюция (1920×1080 пиксела) и съотношение на страните 16:9. В компютъра могат да се инсталират 2,5-инчови SATA SSD с капацитет до 4TB и RAM памет до 64GB, но не е ясно дали DDR3 или DDR4. Процесорът на компютъра поддържа и двата типа.

Моноблокът е оборудван с два високоговорителя по 3W всеки, разположени в предния панел под дисплея. Има и уеб камера с 2-мегапикселов сензор и защитен затвор.

Списъкът с интерфейси включва два USB 3.0 порта, четири USB 2.0, чифт PS/2 и RJ45, мултиформатен четец на карти (MMC/SD/MS/MS Pro) и три аудио конектора. Прави впечатление, че компютърът дори има оптично устройство, въпреки почти нулевата популярност на компактдисковете като носители през 2021 г.

В списъка с характеристики на Neos MA 522 няма информация за безжични модули. Сред поддържаните операционни системи фигурира и руската Astra Linux.

Коментари по темата: „Руска компания пуска компютър като iMac”

добавете коментар...

  1. Стройчо

    Руската индустрия си я знаем от едно време. Ръбати форми. Остарели технологии. Ps2 входове, оптично устройство, 21 инча екран… Идеално за 2021-2022. 😛

  2. Фофу

    Филанкишийке, отговорих ти на една от по-новите теми (не съвсем адекватно, но никой не е перфектен), но нека ти отговоря и тук, за всеки случай.

    Не реднеците или руснаците са добри или лоши, а ДЪРЖАВИТЕ ИМ създават условия да се развиват и да развиат бизнеси – или не създават.
    Продукт изцяло произведен в САЩ мога да ти посоча ако съм в САЩ. Примерно, само за Rhode Island (малък щат на източния бряг) има регистрирани над 95 хиляди бизнеса. Дори и 90% да са заети с непроизводствена дейност пак остават поне към 7-8 хиляди с производствена.

    А фирми и продукти започнали и в САЩ и станали международни са няколко хиляди.
    Ти ми посочи ЕДНА руска фирма или продукт започнала в Русия и станала международно известна. Няма да имам претенции колко от компонентите не са руски. Само ЕДНА да посочиш. И стига с тия ракети и двигатели. Това са престижни тъпотии и от двете страни и накрая две частни фирми ги направиха смешни. Не руски обаче.

  3. manechi

    Това със сигурност ще е Ай, Ай, Вай!

  4. Калашников

    Като му събереш частите, все АК-47 излиза.

  5. Алекс

    Никога не бих си го купил!

  6. :o)

    Сещам се и за други продукти наричани “моноблок”. Съгласен съм че руския боклук
    може да бъде използван точно за това.
    Общо взето са направили онова, което оня ентусиаст с ПРАВЕЦ-ите лаптопи.
    Поръчка в китай по каталог какво да ти сглобят 🙂
    Ташаци на рояци и пияни ушанки 🙂

  7. Филанкишията

    Фофкеееее,
    Непрекъснато повтаряш как реднеците били веУики,нъмбър 1,фърст,дъ бест и т.н.
    А от руснаците и китайците нищо не ставало,и всеки,който твърди обратното,
    е “позитанска тромба”,кремълски трол и т.н.
    Да цитирам ли твои изказвания ?

    Всъщност има ли някой сериозен продукт,изцяло произведен в САЩ ?
    Компютрите им са с китайски компоненти,ракетите им са с руски двигатели (РД-…)
    И така нататък…

  8. ха

    Байкал е ARM процесор, т. е. си е просто с купен лиценз и то не от американците, а от англичаните. И дума не може да става за кражба. Техен е процесора “елбрус”, но нещо май нямат намерение да го разпространяват много. Че разчитат техните военни да ползват устройства, базирани на този процесор…

  9. the Brandon is on the way

    поне да бяха стъпили на risc v

  10. Stiyan

    Ми пишете, че процедира реално е Cortex A57 и не е руска разработка.

  11. Фофу

    А относно неизтрезнели или изтрезнели реднеци, пак ще се повторя, пожелавам ти всичко произведено от ватниците, неизтрезнели или изтрезнели.

  12. Фофу

    Филанкишиооооооооооооооооооооооооооооо, вземи сммени субстанцията която употребляваш.
    КЪДЕ съм викал – всичко произведено в САЩ ?????

  13. Филанкишията

    Фофачкеееееееееее.

    Ма твоят компютър какъв е бе ?
    Викаш,всичко произведено в САЩ.
    …от някакви тъпи реднеци,неизтрезняли от снощното “виски”.

  14. Фофу

    Българин 04/10/2021 18:00 Ей пак се пльосна по корем за “братушките” си тоя “българин” или по-скоро меше мeжду руснак и китаец.

    Металната капачка с емблемата, може и да е произведена в Русия, но горе долу това ще е.

    След 25 год. какви ли не процесори и архитектури, най-после приближават към някакво копие.

    Пожелавам го на позитанските тролове, със здраве да си го ползват.

  15. Александър

    Руски проектанти, няма такъв виц… Разсмя ме 😉

  16. Българин

    jj, защо да не е руски? Какво значи да изработиш нещо от нула? Архитектурата е дело на руски проектанти, изработката е в руски заводи.

  17. jj

    Байкал въобще не е руски процесор, когато създадат нещо от нулата тогава ще имат правото да наричат нещо руско. 100% от техните “изобретения” са крадени.

Коментар