Тънки оптични устройства ще навлязат в РС-тата

През третото тримесечие на 2013 г. производителите на компютри ще пуснат настолни РС с ултратънки оптични устройства, каквито се срещат в момента само в лаптопите. Новите устройства ще заменят 5,25-инчовите модели, съобщи DigiTimes.com, позовавайки се на източници от тайванската индустрия.

Тънките оптични устройства ще имат същата цена, както по-големите си събратя, но производството им ще отнема по-малко материали и транспортът ще бъде по-евтина. Първо ще се появят 12,7-мм устройства за настолни РС. В ноутбуците пък ще навлязат 9,5-мм модели, а в ултрабуците – устройства с дебелина само 9 мм.

Най-големи перспективи има пред 9-милиметровите оптични устройства, тъй като тяхното производство е с 10% по-евтино, отколкото на 9,5-милиметровите модели.

Въпреки тези подобрения, оптичните устройства постепенно излизат от употреба, като тласък на тази тенденция даде Apple. В периода 2010-2011 г. оптичните устройства са вграждани в 90% от мобилните компютри, докато през настоящата година този показател е паднал до 80%, а към 2014 година само 60% от лаптопите ще имат подобно устройство.

Коментар