Дефицит на силиций, цените в Китай скочиха четири пъти

Недостиг и поскъпване на силиция застрашават производството на чипове и други индустрии
(снимка: CC0 Public Domain)

Към дефицита на чипове и кризата с горивата се добави и силицият. Намаляването на производството на силициев метал в Китай е довело до 300% увеличение на цените на суровината за по-малко от два месеца.

Спадът в производството се дължи на мащабната политика на Китай за намаляване на потреблението на енергия в страната, съобщи Bloomberg. По-специално, в провинция Юнан на производителите е наредено да съкратят обемите на силициев метал с 90% спрямо нивата от август. Освен това компаниите трябва да поддържат намалените обеми от септември до декември т.г.

Впечатляващото покачване на цената на силиция, както и недостигът му доведоха до това, че някои компании вече спряха производството на своите продукти. Например норвежката Elkem ASA предприе подобен краен ход.

Силицият се използва в различни индустрии – от производството на бетон до микросхемите. И въпреки че се произвежда предимно от обикновен пясък, спадът на обемите в Китай е толкова голям, че сега засяга целия свят. И като се има предвид зависимостта на различните индустрии от силиция, ситуацията може да се влоши значително в близко бъдеще.

Така например, в автомобилната индустрия силицият се използва активно при производството на блокове за цилиндри на съвременните двигатели и други части. А тази индустрия вече понесе удара от недостига на чипове.

Според източниците, през по-голямата част от миналия век цената на силициевия метал се колебаеше между 1200-2600 долара за тон. Сега се повиши до 10 500 долара.

Коментари по темата: „Дефицит на силиций, цените в Китай скочиха четири пъти”

добавете коментар...

  1. Бай Х.

    Едните им спряха чиповете, тия сега спират силиция. Атовете се ритат, магаретата реват.

  2. jj

    Тия комунисти пак си измислиха дефицит.

Коментар