Facebook се „завърна” след 6 часа прекъсване

Facebook претърпя един от най-големите сривове в историята си
(снимка: CC0 Public Domain)

Услугите на Facebook постепенно се завърнаха онлайн след един от най-големите сривове в последните години. Приложенията на Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger отново заработиха след шест часа отсъствие от глобалната мрежа.

„За огромната общност от хора и фирми по света, които зависят от нас: съжаляваме”, написа Facebook в Twitter. Компанията потвърди, че услугите ѝ „се връщат онлайн сега”. В публикация във Facebook главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг също се извини за срива на услугите.

Зукърбърг не уточни причината за продължителното прекъсване. В по-ранно изявления напускащият главен технологичен директор на компанията Майкъл Шрьопфер посочи като причина „проблеми с мрежата”, съобщи Engadget.

Липсата на Instagram, WhatsApp, Messenger и Oculus в продължение на 6 часа донесе вътрешен хаос в компанията – според съобщенията, служителите не са имали достъп до имейлите си, работното си пространство и ред други инструменти.

Ню Йорк Таймс съобщи, че служителите не са имали и физически достъп до офисите, тъй като пропуските им са спрели да работят.

Сривът отнесе милиарди долари от личното нетно богатство на Зукърбърг, тъй като акциите на Facebook поевтиняха, съобщи Bloomberg. Проблемът само наля масло в огъня, в който компанията се пече през последните дни, след като вътрешни хора огласиха виждането, че компанията дава приоритет на „печалбите пред безопасността”.

Репортерът по сигурността Брайън Кребс съобщи, че прекъсването е свързано с проблеми с протоколите BGP (Border Gateway Protocol) на Facebook, което е попречило на услугите на компанията да бъдат достъпни. По-късно той добави, че „рутинната актуализация на BGP се обърка”.

DNS доставчикът Cloudflare също посочи BGP като вероятен виновник, като написа в публикация в блога си, че „сякаш някой е „дръпнал шалтера” на центровете им за данни наведнъж и ги е изключил от интернет”.

Късно вечерта в понеделник инженерният екип на Facebook публикува изявление в блог, опитвайки се да обясни случилото се:

„Нашите инженерни екипи научиха, че промени в конфигурацията на опорните маршрутизатори, които координират мрежовия трафик между нашите центрове за данни, са причинили проблеми, довели до прекъсването на комуникацията. Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, което доведе до спирането на услугите ни”.

Коментари по темата: „Facebook се „завърна” след 6 часа прекъсване”

добавете коментар...

  1. Бабави

    Голяма работа… мангалите са “цъкали” 6 ч. по-малко…

Коментар