Лазери захранват 5G мрежа изцяло безжично

Безопасното прехвърляне на енергия без кабели ще улесни изграждането на 5G мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Лазери могат да захранват мрежите от пето поколение така, че те да са напълно безжични, разбра се тази седмица. Демонстрацията на изцяло безжична базова станция за 5G бе направена от Ericsson и американската лазерна компания PowerLight Technologies.

В изявление фирмите обясниха, че демонстрацията е доказателство за концепцията, която вече е реализирана в Сиатъл, САЩ. Използвани са оптични сигнали, при които лазерна технология преобразува електричеството в светлина с висока интензивност, която след това се „улавя и трансформира” в електричество в базовата станция, съобщи Mobile World Live.

По време на демонстрацията не са използвани каквито и да е кабели, които да подават сигнали или електроенергия към обекта. Не е било включено и каквото и да е устройство за генериране на електроенергия на място. В крайна сметка базовата станция е останала „няма”, докато не бъде свързана „по въздуха” чрез лазерен лъч.

Лазерната технология може да предава стотици ватове на стотици метри по въздуха, обясниха от двете компании, изградили тестовата инсталация.

„Способността за безопасно прехвърляне на енергия на разстояния, без да е необходимо да се свързва чрез кабели към електрическата мрежа, елиминира една от големите пречки в изграждането на нови клетъчни мрежи”, заяви Кевин Звокел, ръководител мрежи в Ericsson за Северна Америка.

Двете компании добавиха, че имат за цел по-нататъшно проучване и разработване на иновативни 5G решения, насочени към повишаване на скоростта и гъвкавостта на 5G мрежите в различни среди.

Коментари по темата: „Лазери захранват 5G мрежа изцяло безжично”

добавете коментар...

  1. Може Би

    Става или печена, или много умна… птичка

  2. Иван

    Става печена птичка и котките празнуват.

  3. koko

    Ако някоя птичка прелети през лазерения лъч, какво става 🙂

Коментар