САЩ започват поход срещу рансъмуера

Ще държим отговорни тези, които застрашават нашата сигурност, заяви Джо Байдън
(снимка: CC0 Public Domain)

Президентът на САЩ обяви, че страната готви мащабна програма за борба с рансъмуера. Представители на страната ще се срещнат с колеги от 30 други държави по-късно този месец, за да положат основите на инициатива за борба с най-опасната киберзаплаха.

Надеждата е обединените държави да засилят действията срещу все по-разрушителните атаки с криптиране и искане на откуп, както и други форми на киберпрестъпност, отбелязва британският Silicon.

Съветът за национална сигурност на Белия дом ще бъде домакин на онлайн събитието, което има за цел да подобри сътрудничеството на правоприлагащите органи по въпроси като незаконното използване на криптовалути, заяви Джо Байдън.

„Ангажирам се да укрепвам нашата киберсигурност, като подсилваме критичната инфраструктура срещу кибератаки, смущаваме мрежите за рансъмуер, работим за установяване и насърчаване на ясни правила за движение на всички нации в киберпространството и подчертаваме, че ще държим отговорни тези, които застрашават нашата сигурност”, каза Байдън.

Неформалната група, наречена Инициатива за борба с рансъмуера, е част от по-широка поредица от действия, които стигат до разговори на ниво Г7. Засега не е ясно кои и какви частни компании ще участват в начинанието.

Ключов въпрос за домакините е дали в инициативата ще се включи и Русия, за която САЩ смята, че е източник на голяма част от рансъмуер атаките, включително няколко от най-опустошителните нападения над големи инфраструктурни обекти.

Новият ход на САЩ става факт след съобщенията, че Министерството на финансите търси начини да прекъсне достъпа на хакери до биткойн и други криптовалути, които осигуряват относителна анонимност.

Коментар