САЩ с нови санкции срещу Русия заради кибератаки

Администрацията на Джо Байдън подготви нови санкции срещу Русия
(снимка: CC0 Public Domain)

САЩ се готови да наложат редица санкции на Русия, обяви американското правителство. Този ход ще бъде отмъщение за кибератаки, насочени към САЩ, включително предполагаемата намеса в президентските избори през 2020 г.

Санкциите, които се очакват да бъдат обявени днес, са насочени към над 30 руски организации и включват експулсирането на поне 10 лица от САЩ, съобщи BBC. Твърди се, че сред тях има дипломати.

Очаква се администрацията на американския президент Джо Байдън да издаде заповед за забрана на американските финансови институции да купуват деноминирани в рубли облигации от юни.

Санкциите идват в напрегнато време за отношенията между САЩ и Русия. Във вторник в разговор с руския президент Байдън заяви, че САЩ ще „действат твърдо” в защита на националните си интереси.

В телевизионно интервю миналия месец той отговори утвърдително на въпрос дали смята, че г-н Путин е „убиец”.

В дъното на тази поредица стои и случаят с хакването на SolarWinds – хак, който остана в тайна продължително време, засегна хиляди фирми и стотици държавни организации на САЩ и даде на киберпрестъпниците достъп до 18 000 държавни и частни компютърни мрежи. Служителите на американското разузнаване смятат, че зад атаката стои Русия.

Президентът на Microsoft Брад Смит заяви през февруари, че хакът на SolarWinds е „най-голямата и сложна атака, която светът е виждал”.

Сред щатските разузнавателни служби съществува и хипотезата, че руският президент вероятно е насочил усилия онлайн, за да помогне на Доналд Тръмп да спечели втори мандат като президент на САЩ.

Коментари по темата: „САЩ с нови санкции срещу Русия заради кибератаки”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    не може да им устой а после ги взема по офисите си

  2. Anonymous

    гледат малолетни

  3. Anonymous

    На снимката- Байдън показва на Обама приложението, с което собственоръчно е засякъл хакерите…

Коментар