Работим 10 пъти повече от швейцарците за iPhone 13 Pro

Базовият модел на iPhone 13 Pro струва повече отколкото средната заплата в България
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко дни трябва да работят хората в различни страни за един нов iPhone? Отговор на този въпрос дава „Айфон-индексът 2021”, изготвен от екипа на Picodi.com, в частност за последния модел iPhone 13 Pro.

Проучването на Picodi сравнява цената на iPhone 13 Pro (128 GB) и средната заплата в различни държави по света, за да изчисли колко трябва да работят жителите на тези страни, за да си позволят новия телефон на Apple.

В България официалната цена на базовия модел iPhone 13 Pro (128 GB) е 2339 лв. Както и миналата година, производителят не включва в комплекта нито зарядно устройство, нито слушалки. Само във Франция по закон Apple е задължена да включва слушалки в комплекта.

Според последните данни на Националния статистически институт, средната заплата в България е 1525 лв. (1183 лв. нето). Следователно, за да си купи новия флагман от Apple – iPhone 13 Pro, средностатистическият българин трябва да работи 41,5 дни (и да спестява всичките си пари). В сравнение с миналогодишния индекс, резултатът на България се подобрява с 5,8 дни.

Ето как изглежда айфон-индексът за България за предходните години:

  • 2018 – 56 дни;
  • 2019 – 49,9 дни;
  • 2020 – 47,3 дни;
  • 2021 – 41,5 дни.

Най-бързо събират сумата за нов айфон жителите на Швейцария – само за 4,4 дни. Средностатистическият американец трябва да работи 5,9 дни, за да може да си купи новия смартфон, а австралиецът – 6,4 дни.

Сред страните, където смартфонът вече се продава, най-лош резултат показва Турция: там iPhone 13 Pro (128 GB) може да бъде закупен след 92,5 дни работа. На второ и трето място отдолу нагоре са Филипините и Бразилия: 90,2 и 79,2 дни съответно.

Айфон-индексът за 2021 г. е изчислен въз основа на официалните цени на iPhone 13 Pro (със 128 GB памет), посочени в регионалните магазини на Apple или при официални дистрибутори. Информацията за средната заплата е получена от сайтовете на органите за държавна статистика или съответните министерства и е актуална за момента на публикуване на цените на iPhone в дадена страна.

Коментари по темата: „Работим 10 пъти повече от швейцарците за iPhone 13 Pro”

добавете коментар...

  1. :o)

    То статията не е дали искаш да работиш на говното айбезмислен, а за покупателната способност.
    Мда, благодаря Ви че ни сравнихте с Швейцария, пък поне по нещо 🙂
    Страна в която за 50 години комунистите узакониха краденето на всеки човек от държавното
    защото иначе не се оцелява, трудно ще се съревновава с бяла държава по каквото и да е 🙂

  2. Фофу

    И това е съдбата която следва всички бивши държави минали през великия соц. Където нямало алчност и всеки мислил за човека. Ето ни къде сме от толкова човечност. И това е съдбата която позитанскте клакьори искат да ни върнат,

  3. Александър

    В грешка сте, аз и една минута не работя за АйШит, която и да е версия 😉

Коментар