Марк Зукърбърг вече има над 100 милиарда долара

Марк Зукърбърг редовно призовава да се носят маски като превенция срещу Covid-19
(снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

За първи път богатството Марк Зукърбърг, основател и лидер на Facebook, скочи до над 100 милиарда долара, на фона на неотдавнашното пускане на услугата Reels, която се явява аналог на TikTok.

Според индекса на милиардерите, изготвян от Блумбърг, в момента Зукърбърг е третият сред богаташите със състояние над $100 млрд. Над него са главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и основателят на Microsoft Бил Гейтс, които имат съответно $190 млрд. и $120 млрд.

Зукърбърг става по-богат, благодарение най-вече на това, че притежава 13% от акциите на Facebook. През настоящата година той спечели около 22 милиарда долара, докато състоянието на Джеф Безос се увеличи със 75 милиарда долара.

Впечатляващите темпове на забогатяване на основателите на най-големите американски технологични компании се дължи на ситуацията, породена от коронавируса. Тъй като голям брой хора по света бяха принудени да спазват режим на самоизолация за дълго време, те започнаха да правят повече покупки в интернет и по-активно да използват различни уеб услуги.

Очевидно, пандемията от коронавирус допринася за благосъстоянието на изпълнителните директори на големи технологични компании по целия свят, коментират анализаторите.

Според наличните данни, пазарната капитализация на най-големите американски технологични компании, вкл. Apple, Amazon, Alphabet (Google), Facebook и Microsoft, се равнява на около 30% от БВП на САЩ. От 2018 г. насам този процент почти се е удвоил.

Коментари по темата: „Марк Зукърбърг вече има над 100 милиарда долара”

добавете коментар...

  1. Атанас

    13% е сигурно контролния пакет останалите инвеститори държат доста по-малко проценти, но защо се е наложило да ги разпродаде останалите, явно не е било толкова печелившомв началото

  2. Anonymous

    Негов си е разбира се! Да не е луд да си прехвърля всички дивиденти / дялове от компанията.

    Играе си с данъците и на борсите само да може още пари да печели, защото разбираш ли не му стигат парите и трябва още и още.

  3. Anonymous

    13% ? Верно ли? Чий е тогава Фейсбук?

Коментар