САЩ разработват подводни зарядни станции за дронове

Концепция за подводна станция за зареждане на безпилотни апарати
(снимка: Northrop Grumman)

Иновативна разработка на две компании, Northrop Grumman и Seatrec, спечели конкурс на Министерството на енергетиката на САЩ и Националната агенция за океански и атмосферни изследвания, който предвижда създаване на подводни станции за зареждане на безпилотни апарати.

Проектът цели да удължи времето, което дроновете прекарват под вода, и да осигури непрекъснато събиране на данни: от военни до метеорологични. Той представлява концепция за подводна станция за зареждане, наречена Mission Unlimited, в която се използват разработки на всяка от двете компании.

Northrop участва с уникалните си патентовани конектори NiobiCon за безопасно предаване на електрически ток, когато контактите са потопени във вода, както и с технология за предаване на данни – Data Bubbles Transfer – от подводното превозно средство до станцията и след това до спътника без излизане на повърхността.

Приносът на Seatrec към проекта е концепция за генериране на електричество от зарядна станция въз основа на температурните разлики в дълбочина и на водната повърхност. Докато подводните безпилотни апарати плуват в океаните, станцията автоматично акумулира енергия в своите батерии за последващо зареждане на дроновете.

Уникалните NiobiCon конектори за предаване на ток във водата
(снимка: Northrop Grumman)

Американските военни активно придвижват проекта. Подводните станции за зареждане на безпилотни апарати ще спестят много време и пари, които сега се изразходват за издигане на дроновете на повърхността и за рутинната им поддръжка от ескортния кораб.

Новата технология ще намали също така времето за предаване на събираните данни. Подводните дронове вече няма да се нуждаят от изплуване на повърхността на океана, за да комуникират с командния център.

В следващата фаза на разработкаката Northrop Grumman и Seatrec трябва да представят проект за изготвяне на прототип на подводната зарядна станция.

Коментар