Южна Корея пуска 6G мрежа през 2026 г.

Бъдещите 6G мрежи обещават десетки пъти по-високи скорости от 5G
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Южна Корея планира да пусне пилотна мрежа от шесто поколение (6G) през 2026 г. За целта е заделен бюджет в размер на 169 милиона долара, съобщи Business Korea.

Властите в една от най-развитите азиатски страни планират да комерсиализират 6G услугата в периода от 2028 до 2030 г. Очаква се мобилните мрежи от шесто поколение да бъдат 50 пъти по-бързи от актуалните сега 5G мрежи.

По-рано тази седмица южнокорейският премиер Чунг Се-Кюн разкри стратегията на правителството за насърчаване на научноизследователската и развойна дейност (R&D) в телекомуникациите от ново поколение. Стратегията предвижда проактивно развитие на технологиите на бъдещето, заедно с получаване на ценни патенти.

Правителството ще инвестира приблизително 169 милиона долара за пет години в проекта, започвайки от 2021 г., за да подсигури основните 6G технологии. Процесът ще започне с 10 стратегически цели в 6 ключови области, вкл. хипер-производителност, хипер-пропускливост, свръхпрецизност, хипер-пространство, хипер-интелигентност и хипер-доверие.

Създателите на пилотния 6G проект целят да постигнат скорост за пренос на данни от 1 терабайт в секунда (TB/s) и намаляване на латентността до 0,1 милисекунди (ms). Съгласно проекта, 6G мрежата ще е достъпна на височина до 10 км над земята.

Очаква се мрежите от шесто поколение да намерят широко приложение в различни индустрии като здравеопазване, автомобили със самостоятелно управление и интелигентни градове.

Коментари по темата: „Южна Корея пуска 6G мрежа през 2026 г.”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А ти си сложи една отзад. За по-голяма скорост.

  2. ха

    5G е почти с честотата на микровълновите печки, а 6G може би вече да отива към видимия спектър, който на практика е почти напълно безвреден.

    На Фофу предлагам да му набием една 5G антена в главата, че да получим по-добро покритие и така да се отваря по-бързо сайта на technews.bg.

  3. Фофу

    ПетCo не знам какво се набива. Разкажи. Сам ли си си го набивал или друг ти го е набивал, каквото и да било нали ??

  4. Юлиян

    А при 10 джи ще напуснат земята ли ?!

  5. Юлиян

    А при 10 джи ще напуснат земяти ?!

  6. ПетCo

    Фофу прост си! Нали знаеш на прост човек какво се набива.

  7. Фофу

    То шапките и импотентноста са най-малкия проблем. 5 и 6G-то ще прави едновременно и чипосване поръчано от Бил ГейЦ, психотронна атака от Харп и инжектиране на извънземно ДНК от Досиетата Х.

    И всичко за да печелят алчните американски изедници. Съвсем скоро ще се появи някой от кон-спираторите да обясни.

  8. Муни

    Не още е рано за пещерняците. Хората пазещите от 5G, за 6G ще си почнат да си екранират гащите със защитно фолио, за да се пазят от импотентност.

  9. дам

    Народа заради 5G си “подцинкова” шапките . На 6G най-вероятно ще се върнат в пещерите…..

Коментар