Телевизор над камината – не е добра идея

Да поставим плоския екран точно над огнището може да е хубаво, но лошо решение
(снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда красиво и уютно – диван от едната страна, пред него ниска масичка, а отсреща камина и над камината – голям плосък телевизор. Седиш си, пиеш си питието и си гледаш филма, докато огънят омайно пламти в камината. Но това може да увреди самия телевизор. Да се постави точно над огнището не е никак добра идея. Ето защо.

Ако гледаме телевизия „с ъглеца на окото си” през повечето време, тоест ако телевизионните предавания са аудио-визуален „фон”, докато вършим нещо друго, можем да поставим телевизора над камината и да го поглеждаме от време на време. Но ако това е основното мултимедийно забавление, ако ще гледаме филми с часове, то да поставим големия плосък екран точно над огнището може да бъде доста лошо решение.

Как ще минават захранващият кабел и тези, които пренасят сигнала (например HDMI), как ще ги вградим в тухлата, камъка или какъвто и да е друг материал, с който е облицована камината – това е въпрос, който изисква внимание. Но да речем, че това може все пак да бъде решено някак. Има обаче по-сериозни проблеми, на които обръща внимание CNET.

Ъгъл на видимост: твърде високо

Някога сядали ли сте на първия ред на киносалон? Някои хора харесват преживяването, но повечето – не. Болката във врата след гледане на филм по този начин подсказва защо. Когато картината е високо разположена, ние сме принудени да вдигаме глава, да изпънем шия, за да наблюдаваме действието. А после боли… Е, представете си това всеки път, когато гледате телевизия у дома. В началото може да не се усеща проблем, но с течение на времето болките и схващанията стават настойчиви, постоянни и все по-трудни за справяне.

Разполагането на телевизора над камината е твърде високо и е неудобно, колкото и комфортен да е диванът.

Разбира се, има начин за решаване и на този въпрос, особено ако изграждането на жилището – или ремонтът – тепърва започва: камината може да се разположи ниско, или пък помещението да е достатъчно голямо, за да може зрителите да са толкова далеч от екрана, че когато гледат филми да не им се налага да извиват врат нагоре. Но не всеки може да си позволи подобно боравене с пространството.

За повечето хора е препоръчително екраните, върху които погледът се спира продължително време, да са по-ниско разположени, даже малко по-ниско от зрителния „хоризонт”. Това е много по-естествена позиция за главата и шията. В идеалния случай трябва да можете да запазите неутрална/отпусната позиция на врата, за да гледате телевизора си.

Лош ъгъл на видимост

Повечето телевизори на пазара все още са LCD. Има и модели от по-нови технологии, като например OLED или подобните на нея, но те не са станали масови.

А повечето LCD дисплеи не изглеждат добре, когато не се гледат фронтално. Дори няколко градуса под тяхната централна линия, както би било ако седим на диван и гледаме леко нагоре, могат да накарат изображението да изглежда нереално, по-сивкаво, по-мрачно – въобще коренно различно от това, което изглежда при гледане фронтално.

Като цяло и това е поправимо, защото има такива стойки, които позволяват завъртане на екрана леко надолу, така че да е насочен директно към зоната за сядане. Но подобни носещи структури не всякога могат да се закрепят точно върху камината, защото под повърхността ѝ има оборудване, което може да бъде засегнато.

Топлина, прах, пепел

От всички дълготрайни въздействия върху електрониката няма нищо по-лошо от жегата (заливането с вода и удрянето също могат да са пагубни, но това са еднократни събития, които при телевизора общо взето се избягват лесно). Повишаването на работната температура на телевизора може да съкрати живота му драстично.

Не стига това, но и прах и фина пепел от камината могат да попаднат във вътрешността на телевизора. А това му влия зле. Всяко отваряне на камината, за да се добави ново дърво или за да се разпали огънят, предизвиква излитането на талази горещ въздух нагоре, а този горещ въздух обичайно носи със себе си фини частички пепел. Щетите се натрупват с течение на времето, така че телевизорът няма да се развали още при първото облъхване с топлина от камината, но със сигурност животът му ще се съкрати значително и най-вероятно няма да дочака и края на гаранционния си срок.

До известна степен проблемът с праха и пепелта е решен при камините на газ, но проблемът с топлината си остава и при тях.

Коментари по темата: „Телевизор над камината – не е добра идея”

добавете коментар...

  1. Симо

    Моя е в камината…

  2. :o)

    сетих се колко от средностатистическия Българин има камина с телевизор отгоре,
    после схванах че статията е копирана от Американския пазар за
    Common house with 2 car garage и ме напуши смях 🙂
    На бай Вельо от люлинската панелка му е много важно защо не се поставя телевизор над камина.

  3. преминаващ

    Това на снимката не е истинска камина

Коментар