Облак прах може да опази Земята от Слънцето

Учени предлагат нов начин за борба с глобалното затопляне. Според шотландските изследователи от Университета Стратклайд, ефективна защита на Земята може да бъде постигната с облак от прах, който ще играе ролята на щит срещу Слънцето.

Облакът ще се формира чрез взривяване на повърхността на астероид, чието положение между Слънцето и Земята ще бъде регулирано от космически апарат, съобщи Дейли Мейл.

Планът предвижда инсталиране на космическия апарат върху астероида, придвижване на астероида до точка Лагранж L1, където се уравновесяват гравитационните сили на Слънцето и Земята, и възпроизвеждане на серия от взривове с цел образуване на облак.

И тъй като астероидът създава гравитационно притегляне, прахът ще се задържи достатъчно дълго на желаната позиция вместо да се разпръсне в космоса. Според учените, подобна система може да намали с около 7% слънчевата радиация, която попада на Земята.

Облакът ще бъде широк около 1600 мили и ще тежи 5 квадрилиона килограма. Учените са си харесали за източник на праха най-големият астероид в Слънчевата система – Ганимед, с радиус по-голям от този на Меркурий.

Според изследване на ООН, средните глобални температури ще се повишат с от 1,1 до 6,4 градуса по Целзий към края на века. По-рано учените предлагаха в орбита да бъде изведено гигантско огледало, но този проект се оказа практически неосъществим заради несъвършенствата на технологията и високата цена.

Коментари по темата: „Облак прах може да опази Земята от Слънцето”

добавете коментар...

  1. db

    и си остава неосъществим :)))

  2. Румен Кунев

    По този начин и растенията ще започнат да усвояват по-малко въглероден двуокис. Ефекта от идеята е нулев, а по-вероятно е да е отрицателен.

  3. аз

    Луди, луди жаби…

Коментар