Обучението Jump Math се развива успешно у нас

2800 деца ще учат по иновативната система за преподаване на математика Jump Math, която се развива успешно в България за трета година, съобщиха от Института за прогресивно образование.

Jump Math, създадена от д-р Джон Майтън – канадски математик и писател, променя начина на обяснение, психологията на учене и отношенията между учителя и децата – като създава ентусиазъм за учене у всички деца. Резултатът, според публикувания доклад на института за миналата учебна година, е феноменален.

25 учители от страната са внедрили системата, с която постигат важни резултати: децата учат с желание и ентусиазъм, като усвояват математическите знания и умения в дълбочина. Освен това учениците придобиват нагласи и умения за аналитично, критично, и творческо мислене за решаване на проблеми. Не на последно място, децата придобиват нагласи и умения за работа в екип и проявяват групова интелигентност.

Децата със затруднения (СОП и в неравностойно положение) се интегрират същински в класа и участват активно в учебния процес. Напредналите деца пък помагат на другите, като развиват и своите умения. В резултат, децата значително повишават успеха си по математика и други предмети.

През лятото на 2012 г. над 300 учители преминаха специализиран курс на обучение. Oколо 150 учители с 2800 деца започнаха да работят по Jump Math от септември т.г. в цялата страна. Включени са паралелки от предучилищна група до 5-ти клас.

Учебните помагала по системата Jump Math (0-4 клас) са изцяло адаптирани на български с безвъзмездния труд на повече от 30 доброволци и парични дарения от граждани и софтуерни компании. Помагалата са внесени в съответната комисия към Министерството на образованието, младежта и науката за официално одобрение.

През текущата 2012/2013 учебна година ще бъде проведено сравнително изследване между традиционната система на преподаване и Jump Math. В комисията по изследването ще участват представители на Институт по математика – БАН, Софийски университет, Нов български университет и Дружеството на психолозите в България. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани през юли 2013 г.

Коментар