Русия създаде суперкомпютър със собствен процесор

Суперкомпютърът на Ростех се базира на микропроцесор Елбрус-8С (източник: Ростех)

Държавната корпорация Ростех представи първия руски суперкомпютър с 8-ядрени микропроцесори Елбрус-8С. Машината е предназначена за високопроизводителни изчисления, обработка на „големи данни” и решаване на проблеми, които изискват максимално ниво на информационна сигурност.

Суперкомпютърът се състои от стелажи, съдържащи компактни четирипроцесорни блейд сървъри с течно охлаждане. Този метод за отвеждане на топлината позволява да се намали размерът на модула и да бъдат разположени до 153 компютърни възела в един сървър.

Конфигурацията има изчислителна мощност 75 терафлопа при двойна точност – една стойка може да изпълнява до 75 трилиона операции с плаваща запетая в секунда. Общата мощност на суперкомпютъра е практически неограничена, тъй като стойките могат да бъдат комбинирани в изчислителен клъстер.

Всяко ядро ​​на 8-ядрения микропроцесор „Елбрус-8С”, базиран на руска архитектура „Елбрус”, е в състояние да изпълнява до 25 операции на такт. Архитектурата на процесора позволява значително увеличаване на производителността на приложенията за сметка на тяхната оптимизация.

„Четвъртото поколение микропроцесори Елбрус е подходящо за извършване на сложни математически изчисления и моделиране на невронни мрежи, които са в основата на технологиите за изкуствен интелект. Основната разлика на нашите ИТ системи е високото ниво на информационна сигурност”, казва Олег Евтушенко, изпълнителен директор на Ростех.

В Елбрус няма вратички, които позволяват дистанционно влияние върху работата на системата и незаконен достъп до информацията, допълва шефът на компанията. Това ще позволи на руснаците да използват суперкомпютъра в чувствителни области, свързани с обработката на поверителна информация.

Отличителна черта на суперкомпютъра е високата енергийна ефективност. По-малко от 6% от цялата консумирана електроенергия се изразходва за охлаждането му. В конструкцията са интегрирани система за мониторинг на нивото на стелажа и алгоритми за управление на захранването, които увеличават енергийната ефективност и отказоустойчивостта.

Подсистемата за захранване осигурява възможност за работа в трудни условия с разширен диапазон на напрежението и повишено ниво на смущения. Сървърите имат вградена функционалност за дистанционна диагностика и управление. Възможно е да се използват различни комутиращи технологии, а изчислителните възли, захранващите устройства и модулите за хидрорегулиране поддържат „гореща смяна”, без да се прекъсва работата на системата.

Коментари по темата: „Русия създаде суперкомпютър със собствен процесор”

добавете коментар...

  1. Илия Илиев

    По-горе изказалите се са олигофрени!

  2. Фофуфен

    Фофу, ти си оли, приятелю. Вземи на сериозно идеята да отидеш на психиатър. Има едни психометрични тестове дето биха могли да ти покажат какво си. Говори със специалист за това. НУЖНО ТИ Е. Тъжно ми е, че има и такива българи. Наистина тъжно…

  3. Фофу

    Тук някой изби пяна по устата. Такъв е тролският елит – Кретеноиди.

  4. Anonymous

    Абе лалугер, ти не спомена ли преди 1 седмица, че вече няма да влизаш да четеш в тази статия ;)))
    Големи боклуци се навъдиха напоследък в нета. Е тоя Фофу е абсолютен помияр – нито разбира от технологии, нито може да мисли рационално, а се вре в тоя сайт и 9 от 10 коментара са му обидни. Абсолютен боклук. С джендър отклонения на Аза. Като няма какво да каже и като комсомолска секретарка го избива на партии… Ходи си сервирай на абитюрентите и не си затормозявай главата с неща, които не са за тебе…

  5. Фофу

    Anonymous, тук наистина има един (или една), дето има биполярно разстройство и има нужда от помощ. Толкова е изтрещял, че почва да говори в женски род. Явно втората личност в него е жена. Така, че да, помагай с каквото можеш.

    За руснаците дето направили съизмерим процесор с тези на водещите в момента. То така го разправят по партийните събрания. Изкарват и даже разни таблици за сравнение и пр.

    Ама как да е вярно след като го плануват от 2014 г. и едва сега е започна да се произвежда. Хората за това време са отишли много надалеч.

    И друго – много трудно може да се вярва, че произвеждат “техен” процесор при положение, че дори и болт за вентилатор на процесор не могат да произведат, камо ли самият вентилатор или пък водно охлаждане.

    То един тиган за пържене на боб не могат ..

  6. Anonymous

    Айде таз пак идвала тука ;)))
    Как може да си толкова нискоинтелигентна и същевременно с такова високо самомнемие ма, сачма ;)))
    И пак нищо не спомена за това, което ти изкара душата в моя коментар, а именно, че 2 годишен руски процесор е съизмерим по производителност с най – новия процесор на водещия в момента производител на процесори ‘)))
    Само тоя факт обезмисля явяването ти тук, понеже показва на всички други, включителнно и на теб, че се мислиш за ИТ, а нямаш и средно ;)))
    Честно, трябва ти лекар. По – скоро екип от лекари. Джендър отклоненията са много трудни за лекуване. В повечето случаи е невъзможно да се излекуват. А и ти, както вждам, не правиш усилия ;))) Съдено ти е да страдаш, драга. Тежка съдба те чака… Не ти завиждам, честно ;(. Моите съболезнования. На теб и на близките ти. И на хората, с които ще се срещнеш за в бъдеще. Но аз ще съм тук за да ти помагам. За да те връщам към реалността. Можеш да разчиташ на мен. Дори да не си завършиш средното ;)))

  7. Фофу

    Скоро не бях виждал по-изтрещял кретеноид.

  8. Фофуфен

    Ти нали беше до тука бре, оли ;)))
    Какво стана, защо се върна? Шизофренията не ти дава мира ли? Характерно за личностите с джендър – алтерирано самосъзнание ;)))
    И пак нищо не каза за сравнението между процесорите… То е обяснимо де, сервитьорка няма как да разбира от технологии… Фофу, ти си биполярен, знаеш ли? Фиксираш се върху въпроси, засягащи собственото ти его пренебрегвайки реалността. Докато те обиждам и наранявам Аза ти ще се връщаш и ще четеш, опитвайки се да компенсираш. Колко си елементарна, драга. Вързваш се на елементарен компенсационен дразнител и му позволяваш да задейства компенсационен механизъм, а се имаш за интернет войн… Отивай си довърши средното, но не забравяй да сервираш на завършилите, понеже няма да имаш парички да си платиш нета, където да се връщаш и връщаш там, където са ти обяснили колко си неука ;))) А това ще кара шизофренната ти натура да страда неудържимо ;))))

  9. Фофу

    И докато продължаваш да ползваш “джендърски комп” ще е добре да си траеш, че ставаш смешен та жалък. Когато си купиш изцяло руска система с руски софтуер се възвисявай колкото искаш.

  10. Фофу

    “Аз ти дадох директно сравнение между 2 годишен руски процесор и най – новия процесор на АМД, а ти се фокусира върху делириумите …”

    Ти си ми дал ?? Я пак помисли .. и за делириума помисли. Да се биеш … нещо много се вкара във филма. Ако мислиш, че заслужаваш такова внимание. От теб – Фофуфен имаше само обиди и нищо друго. Не че ме обиждат, за мен обидите от интелектуални каруцари са комплимент.

    А да, имаше някой си, който беше намерил някакви сравнителни таблици и беше показал, че руснаците могат да копират и после тайванците да им го произвеждат.

    Нещо което казах от самото начало.

  11. Фофуфен

    Стига си мрънкал бе, палячо! Писна ми да мрънкаш! Я си погледни първите постове под всяка статия – винаги са обидни. Като искаш да се биеш – бии се! Не се оплаквай. И на мене ми писна да плямпаш глупости и да обиждаш, особено когато не си прав. Аз ти дадох директно сравнение между 2 годишен руски процесор и най – новия процесор на АМД, а ти се фокусира върху делириумите, понеже разбих на пух и прах всичките ти твърдения и самозаблуди ;))
    И нито дума повече не каза по въпроса за производителността на процесорите ;))
    Защо бе, чадо неуко? Ами защото на джендърите Аза им е по – важен от истината, а ти си малко алтериран в ментално – сексуално отношение, ми се срува ;))

  12. Фофу

    Фофуфен хубаво е че си видя какъв титан на мисълта си. Аз бях до тук. Ако отидеш на психолг ще ти кажат, че човек обижда най-много на това което го яде отвътре.

  13. Фофуфен

    Сервитьорката Фофу пак са обади… Знам та, че разбираш от маси ма! Всички та знаят. Сервитьорките от друго не разбират. Все пак завърши си селското училище, че СА излагаш ;))) Поне 10 клас вземи, че по няма да ти личи… Можеш да лъжеш че си завършила 11 клас в Айтос. Ще си вървежна като… Айде няма да казвам коя ;))) Ще бръмчиш насам натам и ще се хвалиш, че знаеш да пишеш тарикатската без да използваш автокоректорите ;)))
    Аз защото за Български не ги ползвам. А за тебе мога да гарантирам ползваш ли или не ;)))))
    Селска пръчка кат тебе без автокоректор не може и пръста си да мръдне ;)))

  14. Фофу

    Охоо, Saevar, ти се появи с истинското си име. Да припомням ли какво обичаше да похапваш ??

    1. Saevar – М$ е г-но.
    2. Saevar – Аз съм умен та пращя, имам толкова и толкова М$ сертификата, толкова и толкова на Сиско и пр.

    И какъв беше извода – Този който обича да яде на масата с … е (какъв) …???

    И после се обляга нахранен и доволен на масата в задната държава в която пребивава и почва да ръси мозък колко велики са руснаците и колко са гадни западняците.

  15. Saevar

    вие неразбрахте ли че Фофу е олиго.френ, има си своя паралелна вселена където само той си живее там и няма как да го убедиш в квото и да било, те надзирателите в лудницата не са успели, явно смяната им свършва в 7 сутринта че гледам тогава е успял да се добере до компютър (27/05/2019 07:02)

  16. Фофу

    ас там не сервирам … Личи си високото образование, спор няма. Английския му на шеС, а българския неотразим.

    Ясни си бяха от самото начало комплексите като започна със “селски” училища. Да ти кажа познавам доста хора от селски училища доста по-образовани от теб.

  17. фофуфен

    Сигурен съм, че ти прилича на делириум. А също така съм сигурен, че и 1/3 от количеството информация няма да можеш да проследиш. Явно и селско училище не си завършил ;)))
    По въпроса за дремването след баловете, ас там не сервирам ;)) За разлика от тебе ;))) Не каза как са бакшишите… Не си фокусиран нещо. Фофуфиран си май. По рождение вероятно ;))

  18. Фофу

    Е, съжалявам, не мога да следя толкова делириум навъднъж. Сега и рибни курабийки взеха да ти плуват, селски училища, балове. Прегрял си нещо. Почини, дремни след тия балове и пак пробвай. …

  19. Фофуфен

    Фофу, драги, прочети си мнението за коментарите на рибната курабийка и пак помисли дали все пак не трябва да си преосмислиш живота и най – накрая а завършиш поне средно, пък било то и в някое селско училище, където на бедните ниско интелигентни несретници им подаряват оценките за да имат поне някаква диплома… Защото в поста ти както винаги няма нищо вярно, логично и рационално, а това са основите на мисленето 😉
    Между другото, не знаех, че сервираш по баловете. Как е, дават ли бакшиши сегашните абитюренти или само опипват без да плащат? ;)))
    Та какво за делириумите? ;)))

  20. Фофу

    Фофуфен, нещо си объркал делириумите и си решил, че не ти, а аз страдам от посочените проблеми. Твои са си да знаеш.

    И се дръж, не се самоубивай, забавно е да се четат врели некипели от време на време. Особено тези в 05:38 след сервитьорската смяна по време на балове.

  21. Anonymous

    А, забравих да спомена, ударението е върху сигурността на процесора, а не върху производителността. Защото на Интел и АМД процесорите много се излагат в това направление през последните 20 години…

  22. Фофуфен

    Фофу, мога да се басирам, че си излязъл от някое селско училище с 8 – ми клас и се опитваш да избиваш комплекси. Бих ти препоръчал да оставиш умните хора да обсъждат нещата и да слушаш… Докато завършиш поне гимназия… После може и да започнеш да сервираш питиетата на умните хора… А, мога и да се басирам, че няма да се преименуваш, понеже не осъзнаваш колко се излагаш. Ако го осъзнаеш е вероятно и да се самоубиеш 😉

  23. До До Fishcake

    Пич, процесора ми е стар – intel i7 4930k. 6 ядрен. Според сравнителната таблица на Бъркли(не очаквам да си чувал) е с практическа производителност 31гфлопс. Според други източници е с теоретична производителност от 50 гфлопс. Понеже е очевадно, че си нямаш понятие нито от програмиране, нито от хардуер, нито компютърни архитектури, давам ти тази доста показателна информация, та да можеш да сравниш сравними неща. Сравняваш процесор с комбинация от порцесор и видеокарта, казано на прост език, Което говори, че си нямаш идея какво правиш. За да ти дам пример кой има подобна изчислителна мощ ще ти пусна характеристиките на един друг процесор: AMD Ryzen Threadripper 2990WX 32-Core Processor [Family 23 Model 8 Stepping 2] 280 гфлопс. И това е пак от Бъркли. Та, оставям ви със оня спец Фофу да си помислите пак върху съществуването си и да осъзнаете значимостта, на това, което казвате… Понеже 250 гфлопс на 8 ядрен руски процесор са си доста сравними с 280 гфлопс на най – сериозния 32 ядрен процесор на водещия за момента производител на процесори…

  24. Фофу

    Мога да се басирам, че Fishcake е Seavar преименуван. Не знам какви са им учените на руснаците, но освен копия на западни разработки произведени в Тайван или околностите друго не могат да направят.

  25. Fishcake

    Някой май има проблеми с четенето и още по-големи с психиката. Няма нужда от друг коментар.

  26. До Fishcake

    Ето ти коментари от руски сайтове:
    “…Парни подняли на «Эльбрусе» Windows 7 и запустили культовую GTA: Vice City 2003 (!!!) года. Результат оказался не очень: при средних настройках графики fps серьёзно проседает:…”
    или
    “…процессор «Эльбрус-8С» (8 ядер, 28-нм технология) имеет производительность 250 Гфлопс. Для сравнения: производительность консоли Xbox 360, выпущенной в 2009 году — 264 Гфлопс. Ой….”
    или
    “…Кому такой компьютер будет нужен, кроме чиновников, непонятно. Характеристики сомнительные…”

  27. До Fishcake

    Не смешите мои Искандеры :)) Абе рубладжойско тролче, понамали малко с глупостите. преносим компютър, колкото хладилник, че и 2 петафлопа. Подобни статии се спират да четат основно технически по-грамотни хора и когато някой пише глупости е просто безсмислено, защото няма кого да излъже.
    Този “велик” руски 8 ядрен процесор се произвежда в Тайван по 28 нанометров технологичен процес и в реален тест е показал производителност съпоставима с двуядрен Интелски Атом процесор.

  28. Fishcake

    Например миналата година направиха 2.2 pflop преносим суперкомпютър с размер колкото хладилник, което е супер интересно.

  29. Fishcake

    Руснаците имат отлични учени и потресаващи PR журналисти. 75 терафлопа на стойка и неограничена обща мощност, защото може стойките да се навържат на клъстъри. Много ясно, въпросът е каква е общата мощ в pflops и къде се нарежда в Top500 класацията.

Коментар