LUMIX GH6 – следващо поколение безогледален фотоапарат

GH6 потвърждава ангажимента на Panasonic непрекъснато да подобряване гамата LUMIX
(снимка: Panasonic)

GH6 e новият водещ модел в серията цифрови безогледални фотоапарати LUMIX G на Panasonic, базирана на системния стандарт Micro Four Thirds. През 2009 г. компанията представи DMC-GH1, първия модел от линията с хибридна фото/видео концепция LUMIX GH. Оттогава линията GH се е разви с множество иновативни функции, въведени по желание на потребителите, и сега моделите в нея са популярни сред творците по целия свят, благодарение на своята производителност, мобилност и здрава конструкция.

Линията LUMIX GH създаде явление в бранша с изключителната си производителност при запис на видео и разширените си функции, отговарящи на професионалните нива и стандарти за качество. GH6 продължава тази линия и отново разширява границите на цифровите безогледални фотоапарати.

Професионални видео възможности

За първи път при фотоапаратите LUMIX има възможност за запис на 5.7K 30p видео във формат ProRes 422 HQ или ProRes 422, който позволява извършване на нелинеен монтаж без транскодиране.  С 5.7K 4:2:0 10-bit 60p/50p и 5.8K 30p/25p/24p (4.4K 60p) 4:2:0 10-bit анаморфните 4:3 режими, LUMIX GH6 предлага по-висока разделителна способност и по-висока побитова скорост от всички модели досега и най-високо качество на образа, гъвкавост и обхват, необходими за филмова, телевизионна и всички други видове видео продукция.

LUMIX GH6 също така предлага възможност за 4:2:2 10-bit Cinema 4K 60p вътрешен запис, както и за едновременно извеждане на 4:2:2 10-bit Cinema 4K 60p видео през HDMI. Предвидена е и възможност за запис на 4:2:0 10-bit 4K 120p видео (еквивалентно на 5x забавен каданс) и 4:2:2 10-bit FHD 240p HFR (High Frame Rate) видео със звук за впечатляващо изразяване, като например увеличаване на скоростта. А записът на FHD VFR (Variable Frame Rate) видео с максимум 300fps (еквивалентно на 12.5x забавен каданс) позволява пресъздаване на динамични движения на обекта.

(снимка: Panasonic)

Прегряването е фатален проблем при продължителния видео запис, особено когато разделителната способност и честотата на кадрите са увеличени, но LUMIX GH6 постига неограничено време за запис на видео чрез оптимизиране на разсейването на топлината с помощта на вентилаторен механизъм за принудително охлаждане.

Непрекъснати подобрения

Panasonic продължава да изпълнява ангажимента си за непрекъснато подобряване на своята гама LUMIX чрез актуализации на фърмуера за разширяване на възможностите и повишаване на производителността. Следните нови функции ще бъдат налични при бъдеща актуализация на фърмуера на GH6:

  • Cinema 4K ProRes 422 HQ / ProRes 422
  • FHD ProRes 422 HQ / ProRes 422
  • USB-SSD директен запис
  • Извеждане на 4K 120p видео през HDMI по време на Live View
  • Извеждане на Cinema 4K 120p HDMI RAW видео данни към ATOMOS Ninja V+

Подобрения в стабилизацията на образа

За лесно и качествено снимане от ръка, LUMIX GH6 е оборудван с нов високопрецизен 5-осев жиросензор и нов алгоритъм за постигане на стабилизация със 7.5 стопа от Body I.S. (Стабилизатор на образа в тялото) и Dual I.S.2 (Двоен стабилизатор на образа).

5-осевият Dual I.S.2 (Двоен стабилизатор на образа) работи неусетно при запис на видео за заснемане на красиви и приятни за гледане кадри. Той извършва подходящата компенсация, в зависимост от вида на заклащането, като прецизно преценява причината за него – дали е генерирано от панорамиране, накланяне или треперене на ръката. Стабилизаторът на образа в тялото компенсира заклащането на фотоапарата, дори когато се използва сменяем обектив без оптичен стабилизатор на образа (например механичен кинообектив).

(снимка: Panasonic)

Благодарение на мощната стабилизация на образа, дори изображение с висока разделителна способност може да се заснеме без статив в режим High Resolution (Висока резолюция). В този режим, осем последователни изображения се заснемат автоматично, като 25-мегапикселовият сензор се измества чрез механизма на Body I.S. (Стабилизатор на образа в тялото) и от тях се синтезира еквивалентно 100-мегапикселово изображение (11552 x 8672 пиксела) с прецизни детайли в RAW или JPEG формат.

С високата си мобилност, постигната благодарение на компактната и лека конструкция, и мощния си стабилизатор на образа в тялото, този цифров безогледален фотоапарат със сменяема оптика LUMIX G позволява снимане с техники, които в миналото са били невъзможни, като например ултра-телефото снимане от ръка.

Широк динамичен диапазон

LUMIX GH6 осигурява широк динамичен диапазон от над 12 стопа с предварително инсталираната технология за запис V-Log. Дори над 13 стопа могат да бъдат постигнати при използване на режим Dynamic Range Boost (Разширяване на динамичния диапазон). При него образът се синтезира от изображение с приоритет на насищането, генерирано от схема с ниска ISO чувствителност и изображение с нисък шум, генерирано от схема с висока ISO чувствителност. Композитният образ се характеризира както с нисък шум, така и с висока с наситеност, резултатът от което е чисто и гладко HDR видео с богати нюанси.

За първи път при Micro Four Thirds фотоапаратите LUMIX G, новият GH6 е оборудван с технологиите V-Log/V-Gamut за осигуряване на висок динамичен диапазон и широка цветова гама. V-Log създава много плавно изображение, като същевременно запазва цялата информация за цветовете в него. Това означава, че се осигурява по-високо ниво на възпроизвеждане, когато изображенията се използват в процеса на постпродукцията. Live MOS сензорът на LUMIX GH6 постига широка цветова гама, известна като V-Gamut – оптималното цветово пространство на GH6, много по-широко от BT.2020.

Потребителите ще се насладят на впечатляващо точното възпроизвеждане на цветовете на GH6, с фини градации от тъмните до силно осветените зони и прецизен контрол на цветовите данни при постпродукция.

(снимка: Panasonic)

LUMIX GH6 заимства доказаната колориметрия от кинокамерите VariCam на Panasonic. По подразбиране във фотоапарата са налични V709 LUT (Look Up Table) таблици на съответствие с Rec.709 стандарт. Видео с приложени LUT таблици на съответствие може да се гледа не само на живо, но и при възпроизвеждане с помощта на функцията V-Log View Assist, като в допълнение към конвенционалните .VLT таблици на съответствие, могат да се приложат и .CUBE таблици на съответствие.

4-канален аудио запис: за първи път при LUMIX

LUMIX GH6 предлага значителни подобрения по отношение на аудио записа, като дава възможност за 4-канален 48kHz или 96kHz 24-bit  запис, когато е свързан XLR микрофонен адаптер. Това осигурява по-голяма гъвкавост при снимане на открито, например, където има множество аудио източници, или когато записвате резервен звук. Възможен е и 2-канален 48kHz 24-bit запис с вградения микрофон, както и 2-канален 96kHz 24-bit запис на звук с висока резолюция с външен микрофон.

Каналът, който се използва за слушалки, може да се превключва по време на запис, а аудио менютата могат да бъдат достъпни директно чрез функционален бутон в горната част на фотоапарата за лесна проверка на звуковото ниво. За свързване на външен микрофон е предвиден Φ3.5mm стерео жак.

Практични функции за по-лесен работен процес

LUMIX GH6 предлага множество практични функции. Предвидени са различни настройки в менюто Photo Style, включително предварителни Cinelike гама настройки. Например, Cinelike D2 и Cinelike V2 имат характеристики, подобни на гама настройките за филмово производство.

В отговор на заявки от професионални потребители, са предвидени различни помощни видео функции, като Waveform Monitor (Вълнообразна осцилограма), Zebra Pattern (Индикация тип зебра), Luminance Spot Meter (Мерене на осветеността в малка зона), Frame Marker (Показване на рамка със зададения екранен формат), Anamorphic Desqueeze Display (Показване на разтегнато анаморфно изображение), Red REC Frame Indicator (Индикатор за запис с червена рамка) и Tally Lamp (Сигнална лампа).

Новото при LUMIX GH6 е Safety Zone Marker (Маркер на безопасната зона), който маркира 95%, 90% или 80% зона за запис, за да можете да предвидите безопасна зона за композицията и за субтитрите. Индикацията Center Marker (Централен маркер) вече ви позволява да изберете и вида на изобразявания маркер. А при настройката на цветната температура стойностите по Келвин вече могат да се показват на екрана за запис.

(снимка: Panasonic)

С фотоапарата може да се прави Time Lapse (Интервален) 4K 60p видео запис. С функцията Exposure Leveling (Изравняване на експонацията) експонацията се настройва автоматично, за да се предотвратят големи промени в яркостта между съседните кадри и да се получи равномерен интервален запис.

Функцията MF Assist (Асистент за ръчен фокус), която уголемява точката на фокусиране, вече е налична и при видео запис. Тя позволява на потребителя да увеличи екрана до 6 пъти, за да провери фокуса. Използването на AF-ON или докосването на екрана в режим MF Assist задейства автоматично фокусиране върху избраната област – също възможно по време на запис.

Заснемащ сензор и процесор от ново поколение

Panasonic разработи нов 25,2-мегапикселов Live MOS заснемащ сензор без нискочестотен изглаждащ филтър LPF (Low-Pass Filter). Сензорът се отличава с висока разделителна способност и високоскоростно отчитане на сигнала, което редуцира проблема с „падащия затвор” (rolling shutter) и постига широк динамичен диапазон.

Новият процесор Venus Engine също използва усъвършенствани технологии за обработка на изображенията с цел пресъздаване на реалистични образи с висока резолюция и богати цветове, което е отличителен белег на фотоапаратите LUMIX.

Новият процесор Venus Engine притежава приблизително два пъти по-висока изчислителна мощ, която позволява високоскоростна обработка на сигналите от по-големия брой пиксели на новия сензор и запис на видео с по-висока разделителна способност и по-висока побитова скорост. Процесорът е развит на базата на три ключови технологии – Intelligent Detail Processing, 2D Noise Reduction и High Precision 3D Noise Reduction за видео.

Новата технология Intelligent Detail Processing (Интелигентна обработка на детайлите) открива и анализира по-точно плоските части, детайлните части и частите с контури в кадъра, за да пресъздаде изображение с висока реалистичност. 2D Noise Reduction (2D шумопонижение) потиска хроматичния шум и подобрява текстурата на яркостния шум, за да направи снимката по-ясна и естествена, дори при снимане с висока чувствителност. High Precision 3D Noise Reduction (Високопрецизно 3D шумопонижение) за видео подобрява разпознаването на неподвижните и движещите се части в кадъра, което прави възможно оптимизиране на шумопонижението и същевременно редуциране на остатъчните образи. В резултат на това, качеството на образите с динамични движения значително се подобрява.

(снимка: Panasonic)

В допълнение, високопрецизният Dual 3D Color Control (Двоен 3D контрол на цветовете) подобрява пресъздаването на цветовете чрез контрол на нивата на яркост, наситеност и нюанс за постигане на богата изразителност и точност на цветовете.

Комбинацията от новия усъвършенстван заснемащ сензор и новия процесор прави възможно пресъздаването на по-ясни образи, дори при висока разделителна способност 25.2-мегапиксела и по-ниска минимална ISO чувствителност от ISO 100 (Снимки: ISO 50 (Разширена) – 25600 / Видео: ISO 50(Разширена) -12800).

Интуитивна работа

LUMIX GH6 е оборудван с 3,0-инчов монитор със свободен ъгъл, сензорно управление, екранен формат 3:2 и висока резолюция от 1840K точки. При въртене/регулиране на ъгъла на монитора не се причиняват смущения и неудобство в работата, дори когато са свързани HDMI кабел и USB кабел.

За осигуряване на високопрецизно фокусиране, при LUMIX GH6 са предвидени редица практични функции за ръчен фокус. Потребителите могат да изберат нелинейна или линейна настройка на гривната за фокусиране. При нелинейна настройка фокусът се измества променливо в зависимост от скоростта на въртене на гривната за фокусиране. При линейна настройка фокусът се измества с фиксирани интервали в зависимост от това до каква степен е завъртяна гривната. Чувствителността при линейната настройка (степента на изместване на фокуса при завъртане) може да се настрои между 90 и 360 градуса на интервали от 30 градуса, за да се постигне желаната работа на фокуса.

Live View визьорът с 3680k точки и коефициент на увеличение 0.76x използва високоскоростен OLED дисплей с много добра видимост, за да даде възможност за заснемане дори на бързо движещи се обекти с фини детайли. Контрастът на дисплея е много висок (приблизително 10 000:1), благодарение на което обектите се изобразяват с фини градации и висока чистота в целия обхват на кадъра.

(снимка: Panasonic)

С високоскоростното отчитане на сигнала от новия заснемащ сензор и голямата изчислителна мощност на новия процесор Venus Engine, LUMIX GH6 осигурява висока скорост на снимане в серия – 75 кадъра в секунда с 25,2 мегапиксела резолюция, AFS автофокус и електронен затвор. По-високата скорост на отчитане на сигнала от сензора също така редуцира проблема с „падащия затвор” (rolling shutter) и улавя изображенията по-бързо, отколкото човешкото око може да ги асимилира.

Конструкция за професионална употреба

За да бъде достатъчно здрава и да издържи на тежката професионална употреба, основната конструкция на GH6 е изградена от предна и задна рамка от лята магнезиева сплав. Фотоапаратът е не само устойчив на водни пръски, но и прахоустойчив и устойчив на замръзване до -10 градуса по Целзий. Затворът също е изключително надежден, като е проектиран за около 200 000 работни цикъла. Бутон за запис Rec има както в горната, така и в предната част на фотоапарата, което улеснява стартирането и прекратяването на записа, дори при снимане от нисък ъгъл или през рамо.

LUMIX GH6 е оборудван с два слота за карти. Картата CFexpress (тип B) поддържа вътрешен запис на видео с висока побитова скорост 800 Mbps или повече, включително запис на 5.7K 30p ProRes 422 HQ и C4K 60p ALL-I. Картата SD Memory Card UHS II V90 поддържа вътрешен запис на видео със скорост до 600 Mbps. Двата слота дават възможност за извършване на Щафетен запис (Relay Recording), Резервен запис (Backup Recording) или Разпределен запис (Allocation Recording) при използване на SD карта и CFexpress карта.

Като основен конектор се използва HDMI терминал от Тип A. Освен това, с фотоапарата е предоставен кабелен държач, който предотвратява нежеланото изключване на HDMI/USB кабелите и повреда на конекторите. LUMIX GH6 поддържа USB 3.2 Gen 2 за високоскоростен запис и четене. За удобството на потребителите, батерията с висок капацитет от 2200 mAh може да се зарежда чрез променливотоково захранване или USB. Също така тя отговаря на спецификацията USB PD (Power Delivery), когато се използва със съответното зарядно устройство DMW-BTC15 (продава се отделно).

LUMIX GH6 също така поддържа Time Code IN/OUT (Вход/изход за времеви код) за синхронизация чрез синхро-терминала за светкавицата, BNC кабел и предоставен BNC преходник. Синхронизацията по времеви код значително улеснява нелинейния монтаж на заснетите материали с различни фотоапарати.

(снимка: Panasonic)

Wi-Fi 5-GHz (IEEE802.11ac) е ефективно допълнение към честотния диапазон 2.4 GHz (IEEE802.11b/g/n). Той осигурява стабилна и сигурна връзка не само със смартфон/таблет, но и с други устройства за гладка работа от разстояние. Скоростта на предаване на фото/видео данните също се увеличава при използване на 5GHz диапазон. Съвместимостта с Bluetooth 5.0 (наречен BLE: Bluetooth Low Energy) дава възможност за постоянна връзка със смартфон или таблет при минимална консумация на енергия.

Настройките на един фотоапарат LUMIX GH6 могат да бъдат изпратени безжично и копирани в други фотоапарати GH6, когато се използват повече от едно от устройства GH6. Приложението LUMIX Sync за iOS/Android позволява лесно дистанционно управление на фотоапарата от смартфон или таблет чрез безжична връзка. В допълнение на безжичното управление чрез дистанционен спусък DMW-RS2 (продава се отделно), приложният софтуер LUMIX Tether позволява дистанционно управление на фотоапарата от компютър чрез USB връзка, както и разглеждане на изображенията на големия компютърен екран по време на снимането.

Разнообразие от обективи

Серията LUMIX G може да се похвали с широка гама от общо 30 Micro Four Thirds обектива, от които можете да избирате според целите си. Най-новите вариообективи LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm / F1.7 ASPH. (X-H1025) и LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm / F1.7 ASPH. (H-X2550) се характеризират с широка F1.7 бленда в целия обхват на вариото и са предпочитани от професионалните филмови творци, както и други F1.2, F1.7 и F2.8 обективи с фиксирано фокусно разстояние

В допълнение, LUMIX GH6 запаметява името и фокусното разстояние на аналогови обективи, като например анаморфни обективи или стари модели обективи, за да осигури автоматично подходяща настройка за стабилизатора на образа в тялото, когато тези обективи се използват.

Имайки предвид предстоящото използване с LUMIX GH6, Panasonic ревизира и актуализира фърмуера на обективите. Работата на автофокуса може да се управлява чрез натискане на спусъка наполовина или чрез натискане на бутона AF-ON, когато [200.00p] е зададено в режим на видео с висока кадрова честота и се използват обективите H-E08018/H-X1025/H-X2550/H-ES12060/H-ES50200/H-RS100400/H-XA025/H-ES200/H-HSA12035/H-FS12060/H-HSA35100/H-FSA45200/H-FSA100300.

Предстои и аналогична актуализация за обективите H-NS043/H-X012/H-X015, които също така ще имат функция за контрол на гривната за фокусиране и подобрена работа на автофокуса в режим 24.00p/23.98p. Актуализацията на фърмуера на H-NS043/H-X012/H-X015 е насрочена за 1 март 2022.

Наличност и цена

LUMIX GH6 ще се предлага от март 2022 г. за 2199,99 евро (препоръчителна цена) само за тялото или от 2799,99 евро (препоръчителна цена) за комплект, включващ 12-60 mm обектив.

Коментар