Sony ZV-E10 – фотоапарат със сменяем обектив за влогъри  

ZV-E10 е изграден е върху основата на 24,2-мегапикселов сензор APS-C Exmor CMOS
(снимка: Sony)

Новият фотоапарат Sony ZV-E10  APS-C е създаден за влогъри и автори на видео съдържание. Моделът е със сменяеми обективи, предлага функции, специално оптимизирани за влогове, и разнообразни възможности за свързване.

ZV-E10 е първият фотоапарат със сменяеми обективи от серията Alpha за влогове. Изграден е върху основата на 24,2-мегапикселов сензор APS-C Exmor CMOS и процесор BIONZ X за изображения с висока чувствителност, по-детайлно възпроизвеждане на текстурите и естествено изглеждащо боке.

Освен това ZV-E10  включва функции, разработени конкретно за създаването на влог съдържание и познати от популярния цифров фотоапарат ZV-1. Такива, например, са функцията за дефокусиране на фона „Background Defocus”, която позволява плавен преход между дефокусиран (боке) и фокусиран фон, и режимът за демонстриране на продукти – „Product Showcase Setting”, при който фотоапаратът автоматично пренася фокуса от лицето на обекта към представяния предмет.

Дизайнът на ZV-E10  е фокусиран върху видеото, с леко тяло (343 грама) и дисплей Vari-angle LCD Screen със странично отваряне, който позволява свързване на външни микрофони в горната част на фотоапарата. Подготовката за снимките е улеснена, а потребителите могат да наблюдават екрана както в селфи режим, така и от висока или ниска гледна точка.

Налични са още няколко интуитивни функции, специално разработени за създаване на влог съдържание, вкл. нов Still/Movie/Slow and Quick Motion бутон, разположен в горната част на фотоапарата, който позволява на авторите лесно да превключват между желаните режими само с едно докосване.

Новият фотоапарат предлага и усъвършенствани видео характеристики, като 4K и Slow Motion видео с високо качество на картината (FHD 120p), електронна стабилизация на изображението, режим Active Mode за стабилен видео-запис дори и при ходене и заснемане от ръка и усъвършенствана технология за AF (автофокус).

ZV-E10  дава на потребителите повече възможности за творчество с избор на различни обективи от серията с E-байонет, спрямо всяка отделна сцена, която искат да заснемат.

ZV-E10  дава повече възможности за творчество с избор на различни обективи от серията с E-байонет
(снимка: Sony)

Фотоапаратът включва Fast Hybrid AF и Real-time Eye AF за проследяване в реално време във видео режим  Real-time Tracking , което позволява на фотоапарата да следи лицето и очите на обекта за бърз и прецизен автофокус дори при снимки в движение или в трудна среда.

Потребителите могат да задават персонализирани настройки на AF, като например скорост на прехода AF Transition Speed и чувствителност към изместване на обекта Subject Shift Sensitivity, което позволява избор между бързо или бавно фокусиране в зависимост от конкретните предпочитания и творческа визия.

Като допълнителна възможност, функцията Touch Focus на ZV-E10 позволява настройване на позицията на фокуса за снимки само с докосване на екрана. С едно движение на пръста потребителят може мигновено да смени позицията на фокуса на обект в периферията на изображението. Функцията е налична както в режим снимки, така и в режим видео.

В модела са вградени и първокласни аудио технологии на Sony. Вграденият насочен микрофон с три капсули и включения протектор срещу вятър, който значително намалява шума от вятъра, улавят гласа на говорещия с кристално чист звук. За още повече аудио възможности ZV-E10  включва цифров аудио интерфейс през мултиинтерфейсното гнездо (MI) и жак за микрофон за свързване на външен микрофон.

Добавянето на жак за слушалки позволява на потребителите да свързват слушалки за прецизен контрол върху звуковите записи. Времето на подаване на изходния аудио сигнал може също така да бъде настроено на режим Live или Lip Sync.

ZV-E10 дава повече възможности за творчество с избор на различни обективи от серията с E-байонет
(снимка: Sony)

При снимане на различни места с резки промени в светлината, ZV-E10  автоматично ще коригира експозицията, за да може лицето на обекта да не остане недоекспонирано или преекспонирано, благодарение на оригиналния алгоритъм за приоритет на лицата Face Priority AE (автоматична експозиция), който може да извършва бързи и плавни преходи на AE. По този начин фотоапаратът засича лицето на обекта и настройва експозицията спрямо него, за да се гарантира, че лицето е уловено с оптимална яркост, дори когато снимате сцени в селфи режим с контрастни промени в осветлението и дори когато лицето на обекта за момент се извърне под ъгъл спрямо фотоапарата.

Фотоапаратът използва и същите високи технологии на възпроизвеждане на цветовете като популярния ZV-1 за оптимизиране на тоновете на кожата за всеки обект както в режим снимки, така и в режим на видеозапис.

Голям MOVIE бутон за запис е практично разположен в горната част на фотоапарата.  При използване на допълнителен захват с безжично дистанционно управление на фотоапарата (GP-VPT2BT, продава се отделно), снимането с една ръка е още по-лесно, благодарение на удобния достъп до бутоните за приближение и запис и персонализираните бутони. Светлините за запис  също са разположени от предната страна на тялото, така че лесно да разберете кога фотоапаратът записва. По време на запис върху LCD екрана се появява и червена рамка, така че потребителите да могат бързо и лесно да знаят дали записът продължава, докато са зад фотоапарата.

Една от уникалните характеристики на ZV-E10 е бутонът за приближение, който може да управлява както оптичното приближение с моторизирани варио обективи, така и Clear Image приближението с твърди обективи. Когато фотоапаратът се използва с твърд обектив, потребителите могат да приближават обектите без загуба на резолюция на видеоклипа за поддържане на Full 4K качество. Налични са също 8 настройки на скоростта на приближение за допълнителна творческа свобода.

Батерията има достатъчно капацитет, така че потребителят да запише до 125 минути или 440 изображения при пълен заряд.  При снимане на закрито, апаратът може да зарежда и с AC захранване, като например чрез допълнителния AC-PW20AM. Опция за захранване е и USB Type-C конекторът за външни батерии. За пестене на батерията въртящият се LCD дисплей включва фотоапарата в енергоспестяващ режим Power save, като го затворите, а снимането започва веднага, щом отворите дисплея.

ZV-E10 може да се използва и като уеб камера или камера за стрийминг на живо, като просто се свърже към PC или смартфон без необходимост от допълнителен софтуер. Потребителите могат да се възползват от функциите Face Priority AE и Soft Skin Effect по време на стрийминг на живо или видео разговори.

С помощта на мобилното приложение Imaging Edge Mobile могат да се прехвърлят избрани файлове с изображения или видеоклипове към мобилно устройство през Wi-Fi. Тази функция позволява и прехвърляне на RAW файлове с изображения. След като фотоапаратът се свърже към приложението, данните за локацията от файловете могат да бъдат извлечени от мобилното устройство и записани. Потребителите могат също да прехвърлят файлове от SD карта във фотоапарата към смартфон през Bluetooth, дори и ако захранването на фотоапарата е изключено .

Новият ZV-E10  ще бъде наличен на българския пазар в черно и бяло през август на цени от 1499 лв. В допълнение, нов кит от фотоапарат ZV-E10  и моторизиран варио обектив E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS излиза на пазара в края на август и ще се продава на цени от приблизително 1699 лв.

Коментар