Нова прогноза: Още две години дефицит на чипове

Бумът в търсенето на дигитални устройства доведе до дефицит на чипове и поскъпване
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният недостиг на чипове, който спъва производството на всякакви видове електроника и интелигентни електроуреди, та дори и автомобили, ще продължи до първата половина на 2023 г. Това прогнозира главният изпълнителен директор на STMicroelectronics.

„Нещата ще се подобрят постепенно през 2022 г., но ще се върнем към нормалната ситуация… не по-рано от първата половина на 2023 г.”, каза в интервю за Ройтерс Жан-Марк Чери.

Под „нормална ситуация” Чери има предвид обичайните нива на производство на чипове и средно закъснение от около три месеца за попълване на липсващите компоненти.

Недостигът на чипове, който започна с бума в търсенето на дигитални устройства в началото на пандемията, стимулира цените, каза Чери, ръководител на френско-италианския производител на чипове от 2018 г.

Средната цена на чиповете на STMicro се е увеличила с 5% през 2021 г. спрямо периода преди година. Групата очаква по-нататъшно увеличение на цените през втората половина на 2021 г., както и през 2022 г.

„Не е като в миналото, когато всички чакаха Microsoft да пусне нова операционна система, която да стимулира търсенето на много повече компютри”, каза Чери. „Това, което имаме сега, е глобална промяна… с огромни поръчки за компоненти”.

Базираната в Женева група ще може да посрещне само 70% от общото търсене на клиентите си тази година, заяви Чери. Този дял ще се увеличи до 85-90% през следващата година, тъй като компанията инвестира в нови мощности.

Коментари по темата: „Нова прогноза: Още две години дефицит на чипове”

добавете коментар...

  1. Измамата на века

    Реална е само липсата на иновации и наличието на обикновена алчност за грабеж.
    Чипове и силиций има. Слицицият е в ТАКОВА ОГРОМНО количество. Парите милиарди СЪЩО ГИ ИМА у тези гигантски корпорации. Пясъка тоест силиция го има навсякъде по Земята. Може дори и в България се печат силициеви кристали за чипове и не само дори във всяка европейска държава могат да изградят и пуснат заводи. Обаче дефицита е по-изгоден.

    Бизнеса ПРОСТО НАЛАГА МОШЕНИЧЕСКА СХЕМА за ПРАВЕНЕ НА ПАРИ ОТ НИЩОТО като ПРИМЕР ИЗМИСЛЕНИЯТ ДЕФИЦИТ. От този дефицити тоест липса на нещо тоест нищото се правят пари гениално нали?

  2. Чипове има

    По-скоро е дна огромна лъжа и боросова СПЕКУЛАЦИЯ от разните брокери. Реално НЯМА НИКАКВИ причини за дефицита освен ЕДНА изкуствено ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ чрез ФАЛШИВ ДЕФИЦИТ.

    Освен това идва неизбежно КРАЯТ на миниатюризацията на производственият процес на транзистори на базата на силиций. ИДВАТ тъмни времена на застой в блато в развитието на електрониката. Компаниите след 2029 няма да могат абсолютно нищо ново като производствена технология и подобрения да предоставят на клиентите си. Така че СЕГА му е времето да избичат много яко пари от нищото за нищото с измисленият дефицит, за да се напълнят с много пари. Друг е проблема после тези пари придобит, чрез измама какво ще ги правят? Жалко, но алчността покварява! Тези компании вече не са технологични, а се превръщат в най-обикновени машини за пари и за мошеничества.

Коментар