HR компания въвежда 4-дневна работна седмица

Формата 4-дневна работна седмица вече не е илюзорна в много европейски страни
(снимка: CC0 Public Domain)

След успешно преминаване на пилотен проект, HR компанията ManpowerGroup Югоизточна Европа въвежда 4-дневна работна седмица за всичките си служители в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Според компанията, пилотният проект е оказал положително въздействие върху продуктивността и благосъстоянието на служителите.

През 1926 г. Хенри Форд, легендарният автомобилен производител, за пръв път въвежда 5-дневна (40-часова) работна седмица за своите служители, правейки събота и неделя почивни дни. Днес, близо 100 години по-късно, е време за промяна, казват от ManpowerGroup.

5-дневната, 40-часова работна седмица носи привкус на минало време и често се оказва трудна за комбиниране с нуждите на модерния, динамичен човек. В комбинация с променящия се пазар на труда, повишено текучество на хора в цяла Европа, недостиг на таланти, „прегряване” и дълбоко въздействие на Covid-19 пандемията върху живота на хората доведоха до популяризирането на гъвкавите работни политики. А все повече служители търсят промяна в работните практики.

Като резултат от тези тенденции, работодателите започват да адаптират нови, гъвкави методи за работа, като формата 4-дневна работна седмица вече не е илюзорна в много европейски страни, посочиха от HR компанията.

ManpowerGroup официално и законосъобразно въвежда 4-дневна работна седмица, като покрива всички, заявени преди намаляването на работните часове, плащания, вноски и осигуровки на служителите си. Вътрешно проучване на компанията показва, че при 89% от служителите 4-дневната работна седмица е довела го значително подобрение на баланса между работата и личния живот.

Работната седмица от пoнеделник до четвъртък е тествана първоначално в рамките на 4-месечен пробен период. Всяка една от държавите в региона е подготвила свой план за действие и установяване на промените в работните процеси на местно ниво, като са организирани петъчни смени в отделните екипи, поясниха от Manpower.

4-дневната работна седмица е новост на световния пазар на труда и представлява работен модел, който би могъл пряко да отговори на новите тенденции в бизнеса и променените нужди на хората. В по-широк план тя би могла да има голям социален и екологичен ефект в бъдеще.

В основата на по-кратката работна седмица е идеята за повишаване на продуктивността чрез въвеждане на технологии или оптимизиране на работни процеси. Така на практика се постигат същите резултати за по-малко време. Служителите имат повече свободно време, което биха могли да прекарат със семейството и близките си и да се отдаде на личните си нужди и приоритети.

Коментар