Google пуска нова услуга за потребителските данни

Услуга на Google ще улесни разработчиците на приложения в спазване на регулациите
(снимка: CC0 Public Domain)

Google въвежда нова услуга, която ще помогне на разработчиците на приложения да спазват регулациите в сферата на поверителността. Checks ще проверява как приложенията работят с потребителски данни.

Спазването на законодателството относно обработката и поверителността на лични данни повдига много въпроси както за потребителите на джаджи, така и за разработчиците на приложения, а държавните регулатори обръщат все повече внимание на този въпрос. „Инкубаторът” на Google, т.нар. Area 120, разработи услуга Checks, която може автоматично да реши някои от проблемите на разработчиците на софтуер за Android.

Създателите на мобилни приложения могат да се регистрират, за да използват услугата, която в момента е в бета тестване. Тя ще им помогне да разберат колко добре техните приложения обработват потребителски данни. Освен това услугата отчасти помага за автоматизиране на спазването на съществуващите разпоредби на законодателите и платформата Google Play.

За разработчиците може да бъде трудно да спазват правилата на регулаторите и да актуализират софтуера си своевременно в съответствие с промените. Checks помага на разработчиците да вземат информирани решения, като идентифицират потенциални проблеми със съответствието на софтуера със законите и разпоредбите – те ще получат практически съвети, написани на прост език, и връзки към съответните източници на информация.

Разработчиците могат да качват приложения за сканиране и след проверка услугата ще им помага да изготвят декларации за използването на потребителски данни. Всъщност инкубаторът ще помогне на Google и разработчиците да се подготвят за добавянето на секции в описанията на приложенията в Google Play, посветени на поверителността и сигурността, от април 2022 г.

Очаквано, услугата първоначално е проектирана за Android приложения – тя ще помогне на разработчиците правилно да декларират използването на потребителски данни. Но Google Checks ще работи и с приложения за iOS, въпреки че от компанията не уточняват как точно ще стане това.

Платформата Checks включва множество специални инструменти. Тя предлага както безплатен план за анализ на приложения, така и три платени плана: Basic за $249 на месец, Premium за $499 и Enterprise на цена по поискване. Засега услугата позволява оценяване на съответствието на приложенията с регулациите в САЩ, ЕС, Бразилия, както и с правилата за разработчици на Google Play Store.

Коментар