30% скок в загубата на потребителски данни

Независимо от размера си, повечето компании правят защитата на данните свой приоритет (източник: CCO Public Domain)

Близо две трети (65,1%) от потребителите в глобално проучване признават, че или те, или член на тяхното семейство са загубили данни през изминалата година в резултат на случайно изтриване, проблем с хардуера или софтуера – това е скок от 29,4% спрямо предходната година, сочи изследването на Acronis по повод предстоящия на 31 март „World Backup Day”.

Почти всички потребители (92,7%) са правили резервни копия на техните компютри – увеличение с повече от 24,1% спрямо миналата година. „На пръв поглед, тези две констатации може да изглеждат напълно несъвместими – как могат да бъдат изгубени повече данни, ако почти всеки прави резервно копие. И все пак има предположения, защо цифрите в проучването изглеждат по този начин” казва Джеймс Слаби, директор кибер-защита в Acronis.

По неговите думи, хората използват повече устройства и получават достъп до данните си от повече места, отколкото в миналото, което създава повече възможности за загуба на данни. Те могат да направят резервно копие на лаптопа си, но ако не са правили резервно копие на данните от смартфона си, който са забравили в такси, все пак ще изгубят данни, коментира Слаби.

Проучването обхваща потребители от САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Полша, Испания, Франция, Япония, Сингапур, България и Швейцария, като за първи път са анкетирани и бизнес потребителите. Увеличаващият се брой на изпълнителни директори, директори по информационни технологии и други ръководители, които губят работните си места в резултат на фактически нарушения, онлайн атаки и проблеми в информационните технологии, подтиква Acronis да включи техните проблеми и практики в изследването.

Крайните потребители

Броят на устройствата, използвани от потребителите, продължава да се покачва, като 68,9% от домакинствата съобщават, че имат три или повече устройства – включително компютри, смартфони и таблети, което е със 7,6% повече от 2018. Тази година само 7% от потребителите казват, че никога не са правили резервно копие, в сравнение с миналата година, когато почти 1/3 от анкетираните (31,4%) не са правили резервно копие на личните си данни.

Потребителите също така съобщават, че ценят своите данни повече – 69,9% биха платили над $50, за да си върнат изгубените файлове, снимки, видео и т.н. Миналата година по-малко от 15% биха платили подобни суми.

За да защитят данните си, 62,7% от потребителите ги държат близо до тях, като правят резервно копие на външен хард диск (48,1%) или на дял на твърдия диск (14,6%). Само 37,4% използват облачно/хибридно съхранение. Потребителите са най-загрижени за контакти, пароли и друга лична информация (45,8 %), следвани от медийни файлове като снимки, видео, музика и игри (38,1%).

По-малко от половината потребители знаят за онлайн атаките, които застрашават техните данни, като рансъмуер (46%), криптомайнинг малуер (53%) и атаки на социалния инженеринг (52%), използвани за разпространение на зловреден софтуер. Обучението по отношение на тези опасности изглежда бавно, тъй като броят на потребителите, които знаят за рансъмуер, е нараснал едва с 4% от миналата година.

Бизнесът

Сривовете костват огромни загуби за бизнеса и от ръководните кадри вече се изисква по-голяма отговорност относно защитата на данните – ето защо те проявяват все по-голям интерес към нея. Това обяснява и защо бизнес потребителите, участвали в  проучването, вече са подготвени да защитят своите файлове, приложения и системи и посочват безопасността и сигурността на данните като най-важни предимства.

Независимо от размера си, повечето компании правят защитата на данните приоритет, като създават резервни копия месечно (35,1%), седмично (24,8%) или ежедневно (25,9%). В резултат на това, 68,7% от анкетираните заявяват, че не са претърпели загуба на данни през изминалата година, която би довела до принудително спиране на работния процес.

Тези компании също са наясно с новите рискове за данните, тъй като са силно загрижени за рансъмуера (60,6%), криптоджакинга (60,1%) и атаките от социалния инженеринг (61,0%).

На практика, бизнеси с различни мащаби разчитат на облачните резервни копия, като 48,3% използват само облака, а 26,8% използват комбинация от локално и облачно съхранение на резервни копия.

Acronis дава четири основни препоръки за защита на данните:

  • Винаги създавайте резервни копия на важни данни. Съхранявайте резервните копия локално (така, че да са достъпни за бързи и чести възстановявания) и в облака (за да имате всичко, ако ви сполети пожар, наводнение или бедствие).
  • Уверете се, че операционната система и софтуерът ви са актуални. Да разчитате на на остаряла операционна система или приложения означава липса на ъпдейти, което помага на киберпрестъпниците да получат достъп до системите ви.
  • Пазете се от подозрителни имейли, връзки и прикачени файлове. Повечето заразявания, причинени от вируси и рансъмуер, са резултат от използване на техники за социално инженерство, които заблуждават нищо неподозиращите лица да отварят заразени прикачени файлове в имейли или да кликват върху връзки към уебсайтове, които хостват зловреден софтуер.
  • Инсталирайте антивирусен софтуер и активирайте автоматичните актуализации, така че системата ви да е защитена срещу най-новите видове вируси. Потребителите на Windows следва да се уверят, че Windows Defender е включен и актуализиран.

Коментар