Европа увеличава инвестициите в блокчейн

Финансовият и банковият сектор са движещите фактори на пазара за блокчейн технологии (източник: CC0 Public Domain)

Развитието на европейския пазар на блокчейн решения започна бавно, но сега регионът е един от лидерите по ръст на инвестициите в подобни технологии, сочи доклад на анализаторската компания IDC.

Според прогнозата, разходите за блокчейн в Европа ще превишат 800 млн. долара през настоящата година, като 83% от тях ще се паднат на западноевропейските държави, а делът на Централна и Източна Европа ще възлезе на 17%.

Очаква се в периода от 2018 до 2022 г. обемът на този пазар да се увеличава средно със 73,2%. В резултат на това през 2022 г. разходите за блокчейн технологии в Европа ще достигнат 3,6 млрд. долара.

Като основни двигатели за растежа на блокчейн се очертават ИТ услугите, вкл. консултирането и аутсорсингът, услугите по внедряване и поддръжка, обучението и подготовката на персонал, отбелязва IDC.

Тази година на ИТ услугите ще се паднат 63% от всички разходи за блокчейн в Еропа. Освен това темповете на растеж в това направление ще бъдат над средните – в периода от 2018 до 2022 г. средногодишният темп на растеж (CAGR) се очертава около 76,6%.

Лидер по разходи за блокчейн решения в Европа е банковият и финансов сектор, с една трета от всички прогнозирани разходи през настоящата година. Най-разпространени сценарии на използване на блокчейн в този сектор са документалните и пост-търговските операции, междуправителствените плащания и дейностите за обезпечаване на регулаторни съответствия.

Блокчейн технологиите постепенно навлизат и в други сектори, вкл. промишлено производство, търговия на дребно и транспорт. Играчите на тези пазари виждат в блокчейн възможност за проследяване на движението на продуктите във веригите за доставки.

Благодарение на блокчейн, предприятията могат да намалят обема на работата с хартия, да повишат ефективността на процесите, да предотвратят разпространението на фалшификати и да направят по-прозрачни отношенията си с търговските партньори, което ще повиши и доверието на клиентите.

IDC отбелязва и засилващата се конкуренция между облачните гиганти да хостват, управляват и обслужват развиващите се блокчейн екосистеми. Сред ключовите играчи на това поле са IBM, Microsoft, Amazon, Oracle, Google, SAP, Alibaba и Huawei.

Коментар