Sony затваря завод за смартфони в Китай

Със съкращаване на разходи Sony иска да направи печеливш бизнеса си със смартфони (източник: Sony)

Японският технологичен гигант Sony обяви плановете си да затвори завод за смартфони, разположен близо до Пекин. Компанията се стреми да намали разходите в губещото подразделение, за да го направи в крайна сметка печелившо, съобщи Ройтерс.

Очаква се Sony да пренесе производството от китайския си завод в предприятие в Тайланд. Решението не е свързано с обтегнатите търговски отношения между Китай и САЩ, подчертават от японската компания.

Междувременно, Sony опроверга слуховете за продажба на телефонния си бизнес и обяви намерението си да го превърне в печеливш още през финансовата година, която започна през април 2020.

През текущата финансова година Sony очаква приходи от подразделението за телефони в размер на 490 млрд. йени (около 4,4 млрд. щатски долара) и оперативна загуба от 95 млрд. йени (853 млн. долара).

Компанията очаква продажбите на смартфони за последната година да достигнат 6,5 млн. броя, докато по-ранна прогноза сочеше резултат от 7 млн. броя. Нещо повече, производителят се надяваше първоначално дори на продажби в размер на 10 млн. броя.

През миналата финансова година Sony реализира 13,5 млн. устройства на пазара, което означава, че продажбите през настоящата година са намали двойно. Като причина за това компанията изтъква конкуренцията на Apple в Япония, Югоизточна Азия и Европа, както и от страна на Huawei и Oppo извън Китай.

Коментар