САЩ: няма авторски права за изкуство, създадено от AI

Творчеството на изкуствения интелект засега остава извън обсега на авторското право
(снимка: CC0 Public Domain)

Службата по авторското право на САЩ за пореден път отрече възможността за възникване на авторско право върху произведение на изкуството, създадено от система с изкуствен интелект. Новото решение е продължение на няколкогодишна сага, в която упоритият д-р Стивън Талер се опита да защити съществуването на авторски права върху творба, озаглавена „Скорошно влизане в рая” и създадена от AI.

Преценката на властите дойде в отговор на второ искане за преразглеждане на решение от 2019 г., според което изискването на щатската патентна служба за „човешко авторство” е противоконституционно, съобщи Engadget. Агенцията за защита на авторските права в САЩ огласи най-новото си решение: че творбата е създадена от изкуствен разум, който Талер нарича „Машина за креативност”, и това няма как да води до възникването на авторско право.

От службата се обосноваха, че действащият закон за авторското право предлага защита само на „плодовете на интелектуалния труд”, които „се основават на творческите сили на [човешкия] ум”. Като такова, защитеното с авторски права произведение „следва да бъде създадено от човешко същество”. Службата категорично заяви, че няма да регистрира произведения, „създадени от машина или просто механичен процес”, които нямат намеса или творчески принос от човешки автор.

Без промяна на правилата, засега

В аргументацията си агенцията заяви, че Талер не е успял да предостави доказателства, че творбата е резултат от човешко авторство. В мотивите също така се посочва, че той не е успял да убеди службата по авторските права „да се отклони от вековната юриспруденция за авторското право” – с други думи, да промени правилата.

В решението се отбелязва, че съдилищата на няколко нива, включително Върховния съд, „единодушно ограничават авторските права за творения само до човешките автори” и че по-нисшите съдебни инстанции „многократно са отхвърляли опитите за разширяване на защитата на авторското право върху творения, които не са човешко дело”, като например върху снимки, заснети от маймуни.

Изобретения, творчество

Талер от няколко години подлага на изпитание законите за авторското право и патентните служби в редица страни. Негов е опитът да провокира признаването на изкуствен интелект, наречен DABUS, за изобретател на два продукта, чрез патентни заявления. Службата за патенти и търговски марки на САЩ, Службата за интелектуална собственост на Обединеното кралство и Европейското патентно ведомство отхвърлиха заявките.

Едно от ключовите решения по въпроса беше пак на патентната служба на САЩ през 2020 година. Решението бе потвърдено и през 2021 година. Аргументът във всички случаи е еднакъв – посоченият изобретател не е човек. Подобни бяха и решенията в Австралия и Германия. Талер все пак обжалва последните две.

Изгледи и перспективи

Миналата година обаче съдия в Австралия постанови, че изобретенията, създадени от изкуствен разум, могат да отговарят на изискванията за патентна защита. Южна Африка предостави на Талер патент за един от продуктите и отбеляза, че „изобретението е генерирано автономно от изкуствен интелект”.

Пазарните наблюдатели в САЩ коментираха, че отказът на патентната служба да признае авторството на изкуствен разум затваря, поне засега, епистемологична „Кутия на Пандора”. Това обаче е въпрос, който ще продължи да изплува на повърхността и да ни предизвиква в един свят, в който все по-често хората ще съжителстват с роботи и машини с изкуствен интелект.

Коментар