Отказаха патентна заявка от името на изкуствен интелект

Изкуственият интелект засега не може да бъде официално признат изобретател
(снимка: CCO Public Domain)

Американската служба за патенти и търговски марки (USPTO) постанови тази седмица, че системите за изкуствен интелект не могат да бъдат посочени като изобретатели при регистрация на патенти, съобщи The Verge.

Решението е взето в отговор на заявления за регистрация на два патента, създадени от AI система, наречена DABUS. Един от патентите описва контейнер за храна, а вторият се отнася до светлинна сигнализация.

Сред аргументите на USPTO е фактът, че патентното законодателство на САЩ многократно споменава изобретателите, използвайки термини, свързани с дадено лице, като „някой” и местоимения като „той” и „тя”.

Подателите на двете патентни заявки казват, от своя страна, че законът посочва „човек” за изобретател, но това може да се приложи и към машина. USPTO обаче нарича подобно тълкуване твърде широко. „Според действащото законодателство, само физически лица могат да бъдат наречени изобретатели в заявление за патент”, заключава агенцията.

Патентите от името на изкуствен интелект са подадени миналата година като част от проекта „Изкуствен изобретател”. Заедно с патентите в USPTO, групата изпраща документи до службата за интелектуална собственост на Великобритания (IPO) и до Европейското патентно ведомство (EPO).

IPO и EPO вече са решили, че AI системата DABUS, създадена от изследователя по изкуствен интелект Стивън Талер, не може да бъде включен в списъка на изобретателите въз основа на правни тълкувания, подобни на тези в САЩ. От своя страна, през ноември миналата година USPTO помоли обществеността да изрази мнение по този въпрос.

Авторите на проекта „Изкуствен изобретател” не твърдят, че изкуственият интелект трябва да има патент, а просто да бъде посочен като изобретател, отбелязва MIT Technology Review. Това може да е необходимо, когато стотици или дори хиляди разработчици добавят код в AI система като IBM Watson, преди тя да е решила даден проблем.

Освен това авторите на проекта смятат, че включването на изкуствения интелект в списъка на изобретателите ще стимулира иновациите, тъй като стойността, която тези машини добавят, ще бъде по-ясно призната.

Коментар