Южна Корея скоро ще има комуникационен 6G прототип

Бъдещите 6G комуникации ще се характеризират с „нулева латентност”
(снимка: CC0 Public Domain)

Новото правителство на Южна Корея очаква да е готово с 6G комуникационен прототип до 2026 г., съобщи местната преса. Президентският преходен комитет заяви, че идващото правителство очаква все още нестандартизираната технология 6G да бъде утвърдена и комерсиализирана между 2028 и 2030 г.

„Когато става дума за бъдещите двигатели на икономическия растеж, сегашното правителство се фокусира върху чиповете, автомобилите, биотехнологиите и здравеопазването”, казват от комитета. „Новото правителство планира да добави 6G комуникации, батерии, дисплеи, технологии за отбрана и за космическото пространство, модерни ядрени електроцентрали и цифрово съдържание”.

6G комуникациите ще се характеризират с „нулева латентност”, според изявлението. Комитетът смята, че глобалната комерсиализация на шестото поколение мрежи „се очаква в края на 2020-те или към 2030 година, а новото правителство ще се стреми да достигне този етап по-рано.

През януари корейското правителство обяви, че работи върху стратегии за развитие на мрежи от следващо поколение заедно с местните оператори и технологични фирми SK Telecom, KT, LG Uplus, Samsung Electronics и LG Electronics. Заедно те имат за цел да реализират дейности за сътрудничество за разработване на опорната 5G система и все още нестандартизираните бъдещи 6G мрежи, интернет на нещата (IoT) и сателитните комуникации.

За постигане на амбициозните цели местните корпорации работят активно заедно с изследователската общност. Например, Samsung Electronics наскоро обяви, че ще си сътрудничи с Корейския университет за създаване на отдел, посветен на изследванията и развитието на технологии от следващо поколение като 6G. През 2019 г. LG създаде изследователски център LG-KAIST 6G в партньорство с Корейския институт за наука и технологии KAIST.

Коментар