Идва 6G безжичен пренос с 10 Gbps и голямо бъдеще

Оптична безжична технология обещава по-бързи и по-ефективни комуникации 
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички технологични и нетехнологични медии говорят как 5G променя света, но 6G идва още по-бързо и обещава да донесе още по-големи промени. Наскоро бе разработена нова технология за пренос на данни чрез нов източник на светлина, който изпраща невидими и безопасни за очите фотони безжично от един стълб до друг при скорост 10 Gbps. Разработката е една от многото в областта на оптичните безжични комуникации (OWC) и се разглежда като бъдещето на високоскоростните връзки.

Технологията за оптична безжична комуникация, или накратко OWC, използва видими, инфрачервени (IR) или ултравиолетови (UV) лъчи за пренос на данни за комуникации на относително къси разстояния в градовете, над вода и т.н. Очаква се този технология да се превърне в арена на засилваща се конкуренция в идните години.

Прототипната система в случая е дело на Optipulse, но има и много други предприятия, които работят по усъвършенстването на OWC, отбелязва RCR Wirleless. В изследванията си в края на миналата година фирмата е постигнала 10Gbps чрез миниатюрен чип, който изпраща безжични данни по-бързо от настоящите 5G радиочестотни (RF) излъчватели.

Използвайки този по-бърз RF чип, изследователите всъщност са тествали и постигнали пренос на данни без грешки при 25 Gbps. Това означава, че светлинният източник се включва и изключва 25 милиарда пъти в секунда. Абсолютно никакви кабели не са използвани в процеса. Вместо това данните се изпращат през лъч от невидима светлина от лазерен тип.

Комуникационен бум

Подобна технология на пренос е нещо, което е необходимо на интернет доставчиците и телеком операторите в определени области на техните мрежи.

Комуникационните компании имат нужда от високи скорости при разширяването на мрежите си. Същевременно те се нуждаят от възможност за инсталиране на нова инфраструктура в градовете, без да разкопават улици и тротоари или да преминават през реки или езера. Последното не само е бавно и коства големи разходи, но е и сложно: изисква се получаване на разрешение от собствениците на терените (общините), различни държавни агенции и оператори на други инфраструктурни мрежи.

Системата представлява интерес също така и за изграждане на интернет мрежи в селски региони. Наред с това OWC комуникацията може да намери място и в изграждането на високоскоростните връзки земя-космос за сателитна комуникация, спътникови системи за проследяване и наблюдение.

OWC намалява разходите и увеличава производителността

Оптичната безжична комуникация едновременно намалява разходите и увеличава производителността. Освен това изследванията с досегашните прототипи показват, че системата използва по-малко енергия (на база пренесен бит информация) от микровълновата технология. Това означава, че е необходима по-малко енергия за функциониране на мрежите, а това е важно на фона на разгръщането на честотната лента, което ще продължи да расте през следващите години.

Обект на настоящите разработки на технологията е създаването на връзки, чрез които OWC системите да се „включват” към текущата инфраструктура лесно, гладко и безпроблемно, надграждайки съществуващите мрежи за по-добра производителност.

Автономно шофиране, телемедицина, дистанционно обучение

Оптичните безжични комуникации ще бъдат важен инструмент за доставчиците на всякакъв вид интернет услуги. Изпращането на големи обеми трафик по въздуха в райони, където кабелният интернет би бил скъп, има отношение към всички важни услуги, които обществото очаква в близко бъдеще, особено след „наученото” по време на пандемията: свързани автомобили, автономни превозни средства, електронни здравни услуги и телемедицина, електронно обучение.

Безопасно за здравето

Наред с всичко това заслужава да се отбележи, че сигналите при OWC са невидими, безопасни за зрението и за кожата, с ниска латентност.

Коментари по темата: „Идва 6G безжичен пренос с 10 Gbps и голямо бъдеще”

добавете коментар...

  1. Свой

    И какво общо има с 6G? Оптичното предаване има много ораничения като разтояние и интерференция, а да не говоирим за “жегата”. Инфрачервените лъчи създават топлина макар и малка ако е с малка сила. Всяко тяло с температура различна от абсолютната нула излъчва инфрачервени лъчи.

  2. Anonymous

    ДА ТАКА Е и също цените за интенет НЕ падат от тези алчни мобилни опиратори.

  3. Обречен

    Светът отива по дяволите!

  4. Anonymous

    Хората още не могат да свикнат с 5G, а сега и 6G ще им дойде в повече.

    Ами за 10G сигурно ще има ипланти на предаватели в очите или в мозъците на хората.

  5. .

    Раковите болници харесват това!

Коментар