Холандското правителство може да спре да използва Facebook

Недоверието между европейските регулатори и Meta нараства
(снимка: CC0 Public Domain)

Холандското правителство заяви в петък, че може да бъде принудено да спре да използва Facebook след предупреждение от местния регулатор на данните относно рисковете за поверителността на платформата за социални медии, собственост на Meta.

Холандският орган за защита на данните (DPA) излезе с изявление, в което съветва вътрешното министерство да не разчита на страници във Facebook за комуникация с гражданите, ако няма ясна представа как Facebook използва личните данни на хората, които посещават правителствени страници, предаде CNBC.

Министерството на вътрешните работи преди това поиска от DPA да даде съвет дали правителството може да използва страници във Facebook по съобразен начин.

Правителството иска яснота от Meta „възможно най-скоро, преди лятната ваканция, за това как се справят с нашите опасения”, каза Александра ван Хуфелен, холандският министър на цифровизацията.

„В противен случай, в съответствие със съвета на DPA, ще бъдем принудени да спрем дейностите си във Facebook страниците”, добави тя.

Председателят на DPA Алейд Волфсен заяви, че „хората, които посещават правителствена страница, вярват, че тяхната лична и чувствителна информация е в сигурни ръце”.

„Фактът, че това може да включва и информация за деца и млади хора, прави въпроса още по-важен. Те са уязвими онлайн и се нуждаят от допълнителна защита”, каза Волфсен.

„Фундаментално не сме съгласни с оценката, която е в основата на този съвет, която е погрешна спрямо фактите и демонстрира фундаментално неразбиране за това как работят нашите продукти”, коментира случая говорител на Meta.

„Ние преглеждаме всички продукти на Meta, за да гарантираме, че отговарят на законите в регионите, в които предлагаме нашите услуги, и ще продължим да се ангажираме с правителството, за да гарантираме, че те могат да използват социалните медии за комуникация с хората”, добавиха от компанията.

Съветът на DPA показва „нарастващото недоверие между европейските регулатори и Meta”, посочи Матю Холман, партньор в областта на технологиите, поверителността и изкуствения интелект в адвокатската кантора Cripps.

Според него, холандският регулатор вероятно е загрижен, че потребителските данни „се споделят от правителствени отдели на платформата Meta и все още могат да бъдат обект на проблеми със сигурността, наблюдение или достъп от федералните агенции на САЩ”.

Коментар