Илон Мъск мечтае за роботакси вместо за евтин електромобил

Илон Мъск пренасочи фокуса си към Robotaxi, но други шефове в Tesla подкрепят проекта за евтин електромобил (снимка: Tesla)

Идеята за разработка на роботакси има приоритет в плановете на Tesla спрямо проекта за „народен” електромобил на цена от $25 000. Решението е взето от шефа на компанията Илон Мъск.

Според запознати източници, на които се позовава IT Home, проектът Robotaxi се ползва с предимство както по отношение на графика за производство на прототип, така и по отношение на организацията на производствените мощности, по волята лично на Илон Мъск.

Междувременно няколко други шефове в компанията продължават да подкрепят идеята за разработка на евтин електромобил с цена около $25 000. Служители на компанията потвърждават, че от няколко години Tesla разработва евтина платформа, която може да поддържа различни модификации, включително модел без волан или педали.

Освен това Tesla планира да разшири разработката на следващо поколение електрически коли Model Y и Model 3, като се стреми да намали разходите с нови компоненти и производствени методи.

Миналата седмица Илон Мъск обяви, че Tesla планира да освободи над 10% от служителите си. Тази рестриктивна мярка за намаляване на разходите ще засегне повече от 14 000 души от персонала на компанията.

Според служители на Tesla, по време на съкращенията някои отдели ще бъдат оптимизирани с 30-40%, а други с 50%. Обезщетението за уволнени служители може да варира в зависимост от позициите.

Коментар