Китай създава „Сили за информационна поддръжка” на армията

Военните по света отдавна са осъзнали, че комуникацията е от решаващо значение на съвременното бойно поле (снимка: CC0 Public Domain)

Миналата седмица Китай реорганизира армията си, за да създаде „Сили за информационна поддръжка”, целящи да гарантират, че могат да се бият и да печелят мрежови войни. Ден по-рано ФБР предупреди, че Пекин е готов да нанесе удар срещу американската инфраструктура.

Президентът Си Дзинпин официално създаде „Силите за информационна поддръжка” (ISF), като връчи знаме на командирите им на церемония миналия петък. Според разказ за неговата реч, публикуван на уебсайта на Министерството на отбраната, новата единица е необходима, за да може „Народната освободителна армия на Китай” (НОАК, PLA) да „спечели модерни войни”, ако се наложи.

ISF ще „изгради мрежова информационна система, която отговаря на изискванията на съвременната война, има характеристиките на нашата армия и ще насърчи ускореното подобряване на бойните способности на системата с високо качество”, гласи официалната информация.

Със създаването на ISF, Пекин дава нов споделен дом на кибер- и аерокосмическите сили на Китай за стратегическа поддръжка, отбелязва The Register. Това е съществена модернизация на армията. По-рано Си каза, че 2027 г. ще бъде крайъгълен камък за китайската армия, тъй като тогава НОАК ще отбележи 100-годишнината си.

ISF ще се управлява от Централната военна комисия на Китай, на която Си е председател. Не е случайно, че Си ръководи новите сили: неговите доктрини предвиждат Китай да развие военната си сила във всички области. Точно какво ще направи ISF не се съобщава.

Военните по света отдавна са осъзнали, че комуникацията е от решаващо значение на съвременното бойно поле, така че това развитие едва ли е изненадващо. Миналата седмица директорът на ФБР Кристофър Рей нарече Китай „широка и неумолима” заплаха, тъй като неговите кибероператори постоянно се прицелват в американската инфраструктура.

Китай има „способността физически да опустоши нашата критична инфраструктура във време, което избере”, каза Рей в Нешвил, на срещата на върха на Вандербилт за съвременните конфликти и възникващите заплахи.

„Хакерската програма на Китай е по-голяма от тези на всички други големи държави взети заедно”, предупреди Рей. „И това предимство в размера се увеличава от нарастващото използване на изкуствен интелект от страна на военните и разузнавателните служби – изграден до голяма степен върху иновации и данни, откраднати от нас, за подобряване на техните хакерски операции, включително за кражба на още повече технологии и данни”, добави директорът на ФБР.

Отговорът на ФБР на дейностите на Китай е да работи със собствения военен субект на САЩ, посветен на информационната война – Cyber Command, посочи Рей. „Като част от тези операции, ние често споделяме насочване и друга информация с партньори като кибер-командването на САЩ, чуждестранни правоприлагащи агенции, ЦРУ и други – и след това действаме като едно цяло”, каза той.

„Когато става дума както за национална държава, така и за престъпници и кибернетични заплахи, ние планираме операции, като визираме всички елементи, които познаваме от опит с хакерските групи”. Партньорствата с частния сектор, приятелските правителства и други агенции са „самата основа на нашата работа, изправена срещу Пекин”, допълни Рей.

Той също така вижда организации, които стават жертва на китайски атаки, като важни партньори. „Когато нещо се обърка, имаме нужда жертвите да се свържат с нас незабавно, защото първата жертва, която съобщи за проникване, може да предостави ключовата информация, която ще ни позволи не само да им помогнем да се възстановят, но и да предотвратим метастазирането на атаката в други сектори и други бизнеси”, обясни Рей.

„Виждали сме най-добрите резултати в ситуации, в които една компания има навик да се свързва с местния офис на ФБР дори преди да е имало индикация за проблем, защото това поставя всички на една и съща страница и допринася за готовността на компанията”, заключи шефът на ФБР.

Коментар