Нови технологии облекчават хората със сънна апнея

Нарушенията на съня могат да окажат непропорционално въздействие върху живота на човек (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи, финансирани от ЕС, разработват интелигентни устройства за носене и усъвършенстван анализ на данни, които могат да спомогнат за облекчаване на милиони хора, засегнати от нарушения на съня.

От Витория Д’Алесио

Клеър Уилямс е в началото на 30-те си години, когато ѝ е поставена неочаквана диагноза: обструктивна сънна апнея (ОСА) — най-често срещаното нарушение на дишането, свързано със съня. За разлика от типичния страдащ от това заболяване, тя е млада, дребна и е жена. Обикновено диагностицираните с ОСА са с наднормено тегло, мъже и на средна възраст.

„Дълго време лекарите не вземаха предвид симптомите ми, защото не попадах в профила и не разбираха колко сериозно неразположение изпитвах в резултат от неспокойните нощи”, казва тя.

Решения за безсънието

Д-р Ерна Сиф Арнардотир, експерт по съня с 20-годишен опит в областта, се е посветила на откриването на начини за по-ранно идентифициране на пациенти като Уилямс и по-ефективно лечение на заболяването им.

„Проблемът е, че сънят е твърде нова област в медицината и в сравнение с други области не винаги се възприема много сериозно”, казва тя. „Лекарите обикновено преминават два до четири часа обучение, посветено на съня, така че, ако желаят да научат повече, трябва да потърсят друго обучение след формалното си образование”.

Нарушенията на съня обаче могат да окажат непропорционално въздействие върху живота на човек. Обструктивната сънна апнея засяга приблизително 175 милиона европейци, като се свързва с много на брой отрицателни последици за здравето, в това число повишен риск от диабет и сърдечни заболявания и хронична сънливост през деня, което може да засегне способността на човека да работи добре в ежедневието.

Арнардотир поставя под въпрос колко сериозно понастоящем лекарите възприемат нарушенията на съня. „Подходът им е доста разнообразен, а бихме искали това да се промени”, казва тя.

Арнардотир е главният изследовател в SLEEP REVOLUTION — четиригодишен международен изследователски проект, финансиран от ЕС. Предвиден да приключи през 2025 г., този проект на стойност 15 милиона евро включва 39 партньорски институции и дружества в Европа и Австралия, включително Европейското дружество за изследване на съня и Европейската база данни за сънна апнея (ESADA). Целта му е да внесе революционна промяна в диагностиката и лечението на ОСА.

Като учен по биомедицина Арнардотир твърдо вярва в използването на силата на новите технологии и изкуствения интелект (ИИ), за да се разреши този много трудноразрешим медицински проблем.

„Нашата цел е да използваме ИИ, за да оценим сериозността на сънната апнея и да индивидуализираме лечението за всеки пациент”, казва Арнардотир, която е директор на Института за изучаване на съня към Университета на Рейкявик и секретар на Европейското дружество за изследване на съня.

За глътка въздух 

Обструктивната сънна апнея се счита за умерена, когато в съня възникват над 15 спирания на дишането или периода на намалено дишане на нощ, и за тежка, когато такъв момент има на всяка втора минута или през по-кратък промеждутък. Спиранията на дишането, които представляват отличителен белег на заболяването — причинени от свити или блокирани проходи в гърлото, с възстановяването на въздушния поток биват последвани от шумни опити за поемане на въздух, звуци от задушаване и хъркане.

„Събуждах се сутрин с възпалено гърло и главоболие и се чувствах изтощена — през някои дни буквално заспивах права”, казва Уилямс.

Това изтощение е разбираемо. При всеки епизод на ОСА човек се събужда за кратко, обикновено без да помни това, което води до значително влошаване на качеството и дълбочината на съня му.

Обикновено човек не знае, че сънят му се прекъсва, отново и отново, поради което могат да минат години, преди да потърси медицинска помощ. А когато го направи, често минава доста време, преди да бъде прегледан в специализирана клиника за нарушения на съня.

„Съществуват дълги списъци от чакащи за тези клиники — до две години в някои болници, което е неприемливо, след като знаем колко сериозна може да бъде сънната апнея”, казва Арнардотир.

Цел: изнасяне по домовете 

Екипът зад SLEEP REVOLUTION се надява да ускори поставянето на диагноза, като използва технология, с която по-сложните тестове на съня да бъдат изнесени от клиниките в домовете на хората. Това ще ги направи по-лесни и по-ефективни по отношение на разходите и би следвало да скъси чакането за оценка на съня.

„Съвременните клиники за нарушения на съня работят, все едно още използваме записки на хартия, като основно само се брои колко пъти човек спира да диша”, твърди Арнардотир. Това се използва като индекс за сериозността на ОСА, без да се вземат под внимание физиологичните ефекти от тези спирания, като например разпокъсания сън, по-ниските равнища на кислород в кръвта и стресът за сърдечносъдовата система. Според нея само този индекс не е достатъчно показателен за симптомите на страдащите от ОСА и трябва да се актуализира.

Екипът на SLEEP REVOLUTION изпитва използването на устройство за наблюдение на съня, което пациентите си поставят сами и трябва да носят вкъщи. В продължение на три нощи то събира данни за съня, които се предоставят на лекарите. Те могат от разстояние да оценяват заболяването на пациентите заедно с риска за здравето в дългосрочен план.

„Предоставените от това устройство данни, както и едно приложение и гривна за носене през по-дълги периоди ще помогнат да се прогнозира индивидуалният риск за даден човек от развиване на болестта”, твърди Арнардотър. „Вярваме, че сънната апнея не е еднакво опасна за всекиго — трябва да открием хората, изложени на най-голям риск, и да им дадем приоритет за лечение”.

В момента се оценяват хиляда пациенти от цяла Европа със съмнение за ОСА, както в клиники, така и по домовете, като се използва оборудването на екипа.

Процесите първо са тествани в Исландия с пациенти, които три месеца използват приложението и интелигентните устройства за носене. След това всичко е преведено на 15 различни езика за тестване в цяла Европа — от Швеция до Румъния, Гърция, Турция, Норвегия и Естония. Всички събрани данни се съхраняват в базиран в Исландия централен сървър, откъдето се предоставят на партньорите по проекта, за да работят с тях.

Прехвърлянето на диагностиката от болниците в домовете разкрива възможността за диагностициране през множество нощи, което е твърде скъпо в болнична среда. Това дава възможност да се откриват промени в степента на проява на ОСА и в качеството на съня през различните нощи и да се наблюдава по-естественият сън на хората вкъщи.

Подобряване на лечението 

Уилямс, на 50 години, знае причината за своята апнея — рядко наследствено генетично заболяване, наречено „синдром на Елерс-Данлос”, поради което е предразположена към това заболяване, и следва протокол за лечение, поддържащ я в добро здраве.

През нощта тя използва апарат за дихателна помощ с постоянно позитивно налягане срещу сънна апнея (CPAP), за да предотвратява прекъсванията на дишането си. С размерите на кутия за обувки, този апарат осигурява постоянен въздушен поток посредством маска за устата и носа, но това има и своите отрицателни страни: обемист е за носене, а маската може да се разхлаби много, да падне бързо и шумно да изпуска въздух.

Като координатор за пациентите към Европейската белодробна фондация — организация, чиято цел е подобряване на здравето на белите дробове чрез насърчаване на по-тясното сътрудничество между лекарите и пациентите — тя е наясно, че много пациенти с апнея не харесват апарата CPAP, а някои дори избират да спят без него, като допълнително рискуват своето здраве.

Промени в начина на живот

Промените в начина на живот представляват друга част от стратегията на изследователския екип за подпомагане на хората да намаляват сериозността на заболяването си, тъй като съществува силна взаимна връзка между затлъстяването и сънната апнея. „Искаме хората да получават по-индивидуализирано медицинско обслужване”, казва Арнардотир.

В набор от експерименти групи от пациенти с ОСА получават указания от спортни експерт или от приложението SLEEP REVOLUTION, чиято цел е укрепване на мускулите им, включително и тези на устата и гърлото. Те получават и съвети в областта на храненето, понеже прекомерното тегло може да причини стесняване на въздушните пътища.

Промените, за които е констатирано, че намаляват симптомите и сериозността на ОСА, ще бъдат споделяни с лекарите, за да им се помогне по-бързо да откриват и лекуват ОСА.

„Тъжният факт е, че хора, които в крайна сметка се лекуват, често са имали сънна апнея години наред”, казва Арнардотир. „Много по-добре би било такива хора да се откриват рано”.

Изследванията в тази статия са финансирани от програма „Хоризонт” на ЕС. Възгледите на интервюираните лица не отразяват непременно позицията на Европейската комисия. Статията е публикувана за пръв път в Horizon, списанието на ЕС за изследвания и иновации.

Коментар