ЕС подготвя глоба за Meta в размер до $13,4 млрд.

Първата глоба на Meta в ЕС може да стане факт в близките седмици
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия подготвя солидна антитръстова глоба за Meta, компанията, която стои зад социалните мрежи Facebook и Instagram. Санкцията може да превиши 13 милиарда долара, според източници, на които се позовава Ройтерс.

Очаква се Meta да бъде глобена от Европейската комисия през следващите седмици за нарушаване на антитръстовите закони. Глобата, първа за американската компания в ЕС, е заради свързване на услугата за частни обяви Marketplace със социалната мрежа Facebook.

Разследването на ЕК, започнало преди повече от година и половина, установи, че Meta дава предимство на своята платформа Marketplace, като я слива с Facebook. Според регулатора, това ограничава конкуренцията на пазара на онлайн реклама.

Освен това ЕК обвини Meta в злоупотреба с доминиращата си пазарна позиция чрез едностранно налагане на неблагоприятни и несправедливи условия за рекламиране във Facebook и Instagram чрез конкурентни онлайн рекламни услуги.

Компанията е изправена пред глоба до 13,4 милиарда щатски долара, или 10% от глобалните ѝ приходи за 2023 г. Но ЕС обикновено намалява максимално установените граници на санкциите, отбелязва Ройтерс.

Очаква се комисията да обяви решението си през септември или октомври, преди шефът на антимонополните органи Маргрете Вестагер да се оттегли през ноември. Срокът за обявяване на глобата може да бъде коригиран.

Meta отказва да коментира въпроса, но говорителят на компанията Мат Полард повтори предишното си мнение, че обвиненията на Европейската комисия са неоснователни.

„Ние продължаваме да работим конструктивно с регулаторите, за да покажем, че нашите продукти са в най-добрия интерес на потребителите и насърчават конкуренцията”, каза Полард.

По-рано този месец ЕК повдигна обвинения срещу Meta за нарушаване на цифровото законодателство на ЕС, тъй като компанията ефективно принуди потребителите да се регистрират за платен абонамент съгласно новия модел „Плати или приеми”, стартиран наскоро. Споразумението предвиждаше събиране на голямо количество лични данни.

Коментар