Грайфер тип „змийска кожа” пази от подхлъзване

Комерсиална версия на подметките тип „змийска кожа” се очаква скоро на пазара
(снимка: Diemut Strebe/Harvard SEAS)

Преди няколко години учените от Харвардския университет копираха структурата на змийската кожа, за да създадат робот с меко тяло, който се движеше плавно по земята. Сега те са приложили същата техника за направата на грайфер за обувки, който може да спести падания на възрастните хора.

Разработени в партньорство с MIT, екстра-подметките са под формата на тънки, гъвкави стоманени листове с изрязана змийска шарка. Десенът им се състои от десетки десетки затворени „клапи”. Основава се на японско изкуство за рязане на хартия, известно като „киригами”. Идеята е те да се прикрепват към обувките подобно на т. нар. „котки” за лед.

Когато подметката на обувката е равна на земята, повърхността също е гладка и плоска. Докато човекът пристъпи напред, той премества тежестта си от петата към върха, причинявайки огъване на подметката и прикрепения към нея слой. Тогава отделните „змийски люспи” с остри ръбове изскачат, разтварят се и се вдълбават в земята. Повърхността на подметката става крайно грапава, за да не се хлъзне.

Подметките са значително по-леки от „котките”, използвани от много хора, за да се предпазят от подхлъзване по заледените тротоари зиме. В същото време те се закачат към обувките по-лесно и се свалят по-лесно. По-важното е обаче, че когато се тестват върху повърхности като лед, също се държат по-добре.

„Паданията са сериозна причина за смърт при много възрастни и са втората водеща причина за смърт, свързана с професионалната дейност”, казва гл. ас. Джовани Траверсо от MIT, съавтор на статия за новото изобретение.

„Ако можехме да контролираме и увеличим триенето между нас и земята, бихме могли да намалим риска от тези видове падания, които не само костват живота, но струват скъпо на здравната система”, допълва той.

Учените сега търсят партньорства с компании, които може да са заинтересовани от комерсиализиране на технологията.

Коментар