Изкуствен интелект създава привлекателни лица

Технологиите се научиха да създават образи на лица, които са привлекателни за хората
(снимка: Cognitive Computing Research Group)

Учени успяха да накарат изкуствения интелект (ИИ) да разбира кои лица са привлекателни за хората. Сега компютърът може самостоятелно да генерира изображения на хора, които изглеждат красиви за другите.

Разработката е дело на изследователи от университета в Хелзинки и университета в Копенхаген. Те са използвали елементи на изкуствен интелект за интерпретиране на мозъчните сигнали.

След това комбинират получения интерфейс мозък-компютър с генеративен модел на изкуствени лица. Това позволява на компютъра да създава образи на лица, които изглеждат привлекателни за определен човек.

По време на изследването първо са генерирани стотици изкуствени портрети. След това изображенията са показани на 30 доброволци, които са помолени да посочат привлекателните лица.

В същото време мозъчните сигнали на участниците в експеримента са записвани с помощта на електроенцефалография (ЕЕГ). Данните от ЕЕГ са анализирани с помощта на методи за машинно обучение.

Като краен резултат компютърът успява да съчетае в едно лице всичко, което изглежда привлекателно за всеки отделен наблюдател. Точността на системата достига 80%.

Коментар