Три топ прогнози за технологиите през 2021

108-мегапикселовата камера на motorola edge+ улавя много повече светлина
(снимка: Motorola)

Множество нови тенденции в технологиите се очертават през 2021 година. Компаниите ще пренастройват фокуса си, на фона на продължаващи промени в поведението на потребителите.

Дан Дери, вицепрезидент за глобалните продукти в Motorola, обобщава три топ прогнози в технологиите през настоящата година:

1. Смартфоните ще са повече от смартфони, ще позволяват още повече общуване със света около нас

Човешкото поведение се промени значително през 2020 г. и сега повече от всякога наблюдаваме желание за свързаност и достъпност. През 2021 г. и след това промяната в потребителското поведение ще катализира иновации при смартфоните и ще надхвърли традиционните функции на устройствата.

През последните години наблюдаваме силен фокус от няколко технологични гиганта върху гейминг устройствата, казва Дан Дери – вицепрезидент глобални продукти в Motorola
(снимка: Motorola)

Смартфоните ще продължат да имат централна роля в свързаността помежду ни с навлизането на 5G и все по-мощни процесори. Подобренията в свързаността ще подпомогнат смартфоните да взаимодействат по-добре и по-ефективно с устройствата около нас – като ги трансформират в гейм конзоли или продължение на десктоп устройствата.

По време на тази ера на повишена дистанционна свързаност, смартфонът не само ще ни помага по-ефективно да работим в условията на новата нормалност, като например дистанционно обучение, но също ще ни помага да взаимодействаме, учим, образоваме и да се свързваме със света около нас.

2. През 2021 ще наблюдаваме повишено търсене на технологии, които ни дават специфично преживяване

Докато потребителите продължават да търсят не просто устройства, които улесняват натовареното всекидневие, но също така отговарят на конкретни нужди, ще продължим да наблюдаваме повишен фокус от OEM-ите към устройства, които отговарят на нуждите на всички типове потребители.

През последните години наблюдаваме силен фокус от няколко технологични гиганта върху гейминг устройствата. Тази тенденция ще продължи и през 2021 г., прогнозира Дан Дери, но ще надхвърли границите на гейминга. Характеристики, близки до професионалните решения, ще станат достъпни за гурута в социалните мрежи, с издръжливост и удобство за по-активните потребители, ще се появят повече портативни и гъвкави устройства.

Така например, през 2021 г. потребителите ще търсят все повече технологични решения, които не правят компромис с интелигентността и функционалността на по-големите дисплеи.

Въпреки понижените възможности за пътуване, потребителите повече от всякога имат нужда от технологични решения, които са гъвкави и лесно преносими, за да пасват на постоянно променящия се начин на живот – например, сгъваемо устройство, което предлага лесна преносимост и функционалност в едно.

3. Виртуалната и добавена реалност ще се пренесат в пазаруването

През 2021 г. виртуалната и добавена реалност (VR/AR) ще излязат извън границите на гейминга и образованието и ще навлязат в шопинг сегмента.

Миналата година потребителите се оттеглиха от пазаруването във физически обекти, основно поради локални ограничения за достъп. С очакванията броят на потребителите на 5G устройства да достигне 190 млн. броя само през 2020 г., прогнозата е, че потребителите ще използват виртуалната и добавена реалност за изпробване на продукти, ново облекло и дори ще правят интериорен дизайн на домовете си.

Пазаруването или тестването на потенциално нов продукт вече няма да изисква физическо докосване на продуктите – всички производители ще трябва да намерят начин да превърнат шопинг преживяването в максимално реалистично, което ще е възможно с напредването и широкото разпространение на 5G.

Коментари по темата: „Три топ прогнози за технологиите през 2021”

добавете коментар...

  1. Бейб,64

    Значи ще се отделяме от телата си.Постепенно.
    Това е за младите. По-възрастните ще предпочетата да идат до пазара да си изберат домати, а младите ще сложат копчето на челото и ще усещат мириса, вкуса и всичко от реалността,нали така?
    И къде е раликата ?
    Не може да се сравнява.Няма с какво.Ограничени сме.

Коментар