Китай увеличава разходите за фундаментални изследвания

Разходите на Китай за научно-изследователска и развойна дейност са около 2,4% от БВП
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайските власти са взели предвид нуждата от научно-изследователска работа в плана за икономическо развитие за следващите пет години и предвиждат годишно увеличение на R&D разходите със 7%.

Тази година увеличението ще достигне 10,6%. За миналата година въпросните разходи не надвишават 2,4% от брутния вътрешен продукт, но през следващия петгодишен период техният дял трябва постепенно да се увеличава, отбелязва CNBC.

За какви нужди ще бъдат изразходвани тези средства? В допълнение към специализираните изследвания и разработки, развивани от полупроводниковата индустрия, Китай ще обърне внимание на изкуствения интелект, здравеопазването и биотехнологиите, квантовите и облачни изчисления, както и на развитието на полярните, космическите и дълбоководните изследвания.

Основна задача пред полупроводниковата индустрия в Китай сега е да намали зависимостта си от чуждестранни доставчици и да постигне технологичен паритет със световните лидери.

Коментари по темата: „Китай увеличава разходите за фундаментални изследвания”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Явно покрай изборите разните чебуро китайски “патриоти” са твърде заети из разните други форуми, та никой не ни припомни колко напредва Китай и колко изостават САЩ.

  2. Симо

    Бла Бла, Китай и фундаментална наука

Коментар