Новата мания: незаменим токен, или NFT

NFT прокарва пътя за дигитална „еволюция” на изящните изкуства
(снимка: CC0 Public Domain)

Американска музикална група на име Kings of Leon обяви, че ще издаде новия си албум, озаглавен When You See Yourself, под формата на незаменим токен (NFT). Така музикалната банда става първата група, която някога е правила подобно нещо.

Групата всъщност е решена да пусне три вида токени като част от поредицата, наречена NFT Yourself, разказват пред The Verge хората, участващи в проекта, пред музикалното издание Rolling Stone. Един тип са за „специален албумен пакет”. Вторият тип е за „живи шоу-програми” с предимства от типа „седалки на предния ред”, а третият тип е само за „ексклузивно аудиовизуално изкуство”.

Но какво е това явление NFT?

Накратко – незаменим токен. Не става по-ясно, нали? Така е. „Незаменим” означава, че е уникален и не може да бъде заменен с нещо друго. Например, биткойн е нещо заменимо – можете да изтъргувате един биткойн за друг биткойн и ще имате абсолютно същото. Оригиналът на „Мона Лиза” обаче е единствен – не можете да го замените за друго изображение „Мона Лиза” и да имате същото нещо.

Как работи NTF?

На много високо ниво повечето NFT са част от блокчейна Ethereum. Това е криптовалута, като Bitcoin или Dogecoin, но нейната блокчейн поддържа и тези NFT, които съхраняват допълнителна информация.

Какво си струва да се купи с NFT?

NFT наистина може да бъде каквото и да е цифрово (като рисунки, музика и др.), но голяма част от настоящото вълнение е около използването на технологията за продажба на цифрово изкуство.

Мога ли да си купя туитове?

Никой не може да попречи, макар че това едва ли е най-ценното. Когато става дума за използване на NFT, би трябвало по-скоро да се мисли за дигиталната „еволюция” на изящните изкуства – дигиталното изкуство.

Дали е нещо като колекциониране на изящно изкуство?

Трудно е да се каже. Вече се разчу случаят, в който някой бе платил близо 390 000 долара за 50-секундно видео на Grimes, а друг бе платил 6,6 млн. долара за видео на Beeple.

Което не значи, че не може да кликнем с десния бутон на мишката и да си изтеглим абсолютно същото видео на Beeple и да имаме същото видео, за което някой е платил 6 милиона долара. Грубо ли звучи? Да, ето тук нещата стават странни.

Можете да копирате даден цифров файл толкова пъти, колкото си искате, включително изкуството, включено в NFT. Но NFT са предназначени да ви дадат нещо, което не може да бъде копирано: собственост върху произведението (въпреки че художникът все пак може да си запази авторските права и правата за възпроизвеждане, точно както при физическите произведения на изкуството).

Казано по отношение на физическото колекциониране на изкуство: всеки може да си купи щампа на Моне. Но само един човек може да притежава оригинала. Е, видеото на Beeple едва ли може да се сравнява с Моне.

Какъв е смисълът?

Хубав въпрос. Зависи от въпроса дали сте творец или сте купувач на творби.

Ако сте творец… Може да се интересувате от NFT, защото това ви дава начин да продавате произведение, за което в противен случай може да няма голям пазар. Ако ви хрумне наистина страхотна идея за дигитален стикер, какво ще направите? Ще го го продадете в iMessage App Store? Няма начин.

NFT имат функция, която можете да активирате, така че ще получавате плащания всеки път, когато NFT се продава или сменя собственика си. Ако творбата ви стане много популярна и наедрее като стойност, ще консумирате част от тази полза.

Ако сте купувач… Едно от очевидните предимства на закупуването на изкуство е, че ви позволява да подкрепяте финансово творците, които харесвате. Това е вярно и при NFT. Купуването на NFT може да ви даде и някои специални права като например възможността да публикувате изображението онлайн или да го зададете като своя профилна снимка.

Ако сте колекционер… Е, да – NFT могат да работят като всеки друг спекулативен актив, където купувате и се надявате, че стойността му ще се повиши един ден, така че можете да го продадете с печалба.

Дали всеки NFT е уникален?

В досадния, чисто технически смисъл – да, всеки NFT е уникален токен на блокчейн. Но може да бъде и иначе, една и съща творба да има 50 или 100 или няколкостотин копия.

Защо ще дава човек толкова пари?

… толкова пари за нещо, което по същество е евтино копие. Ето тук нещата стават много объркани. Някои хора третират NFT като бъдещето на колекционирането на изящни изкуства (забавление за супер-богати).

Мога ли да купя тази статия като NFT?

Технически всичко, което е дигитално, може да се продава като NFT, така че щяхте да можете, ако авторите бяха решили да я продадат като NFT.

Могат ли реални вещи да се купуват като NFT?

Има някои опити за свързване на NFT с обекти от реалния свят, често като един вид метод за проверка. Nike например патентова метод за проверка на автентичността на маратонките, използвайки NFT система, която нарича CryptoKicks.

Могат ли музеите да свържат експонатите с NFT?

Част от привлекателността на блокчейна е, че съхранява запис всеки път, когато се извършва транзакция. А това затруднява кражбата доста повече, отколкото, да речем, картина, висяща в музей. Въпреки това криптовалути са били крадени, не е като да не се е случвало. Зависи от това как се съхранява NFT и колко работа би желала да положи потенциалната жертва, за да си върне нещата.

Но молим, не обирайте музеите 🙂

Коментари по темата: „Новата мания: незаменим токен, или NFT”

добавете коментар...

  1. Вятър работа

    Дори и авторското право не отстъпват. На практика ти продават едно нищо. Можеш само да чакаш да се излъже следващия по веригата. Като Биткойн.

Коментар