Ултра-модерно цифрово изкуство дефилира в Пловдив

След настъпването на цифровата ера, нашият живот продължава по друг начин, сподели Рене Беекман

След настъпването на цифровата ера, нашият живот продължава по друг начин, сподели Рене Беекман

Фотоси, заснети чрез дигитална камера с дрон, цифрово моделирана скулптура, електронна машина за превръщане на докосването с длан в печатна картина – такива са част от творбите, които ще видим на специална изложба в рамките на „One Design Week” – международния форум за дизайн, който ще се състои в Пловдив.

От 21 до 28 юни изложбата ще събере най-новите достижения, постигнати чрез цифрови технологии, в изкуството. Тя не случайно е наречена „Пост-дигиталното съществуване. Дигитално рисувана живопис, интерактивни уеб-инсталации и други цифрово моделирани творби ще покаже още изложбата.

„Пост-дигиталното съществуване не бива да се разбира като „живот след дигиталната ера”, а по-скоро следва да се разбира като живеене във времето, когато цифровите технологии вече са повсеместни и са станали интегрална част от нашия живот”, обясни Рене Беекман, куратор на специалната изложба.

„Дигиталното не е отминало, то е тук и ние вече сме свиканли с него; след настъпването на цифровата ера нашият живот продължава по друг начин”, допълни той.

Заглавието на изложбата е вдъхновено от книгата на Николас Негропонте „Being Digital” от 1995 г. – време, в което компютрите все още са рядкост сред хората и съвсем малко организации имат уебсайтове.

„По това време Негропонте е директор на Масачузетския технологичен институт и пише статии в списание Wired, където описва процеса на дигитализиране на света”, разказва Беекман. „Предвижда как не след дълго ние ще гледаме на компютрите си филми с високо качество и на висока резолюция, след като сме ги изтеглили чрез интернет само за 2 минути. По онове време мнозина му казват, че е луд”.

„Пост-дигиталното съществуване” ще покаже работи на близо 20 автора от 8 различни страни. За първи път в нея ще са включени и творби на студенти – момичета и момчета от магистърската програма „Дигитални изкуства” на НХА, София и от програмата „Медийни изкуства” на Художествената академия в Нови Сад.

Две ще са местата на изложбата – ГХГ Временна експозиция (ул. Княз Александър I 15) и ДПХ – Дружество на пловдивските художници (ул. Гладстон 32). За всички посетители на изложбата, както и на другите събития от „One Design Week” ще има осигурен безплатен интернет на местата, където се провеждат мероприятия от форума, подчертаха организаторите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар