SELFIE платформа подпомага цифровото преподаване

Инструментът SELFIE подкрепя основано на цифровите технологии преподаване и учене в училищата

Европейската комисия представи нов инструмент в помощ на всички училища в ЕС, а също и в Русия, Грузия и Сърбия, за оценяване на използването на цифрови технологии в преподаването и ученето в тях.

Инструментът SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) ще бъде предложен за използване по желание на 76,7 млн. ученици и учители от 250 000 училища. Той стартира на 24-те езика на ЕС, като ще последват и други езикови версии.

Всички заинтересовани училища (прогимназиални, гимназиални и професионални училища) могат да се регистрират на платформата SELFIE и да направят самооценката. Целта на Комисията е до края на 2019 г. инструментът да достигне до 1 млн. ученици, учители и директори на училища.

SELFIE е една от 11-те инициативи в плана за действие в областта на цифровото образование, представен от Комисията през януари тази година. Целта на плана за действие е да се подобрят цифровите умения в Европа и да се подкрепи новаторското използване на цифрови технологии в преподаването и ученето.

Когато дадено училище реши да използва SELFIE, учениците, учителите и ръководството се приканват да размишляват върху поредица кратки твърдения, чиято цел е да се оцени използването на технологии в преподаването и ученето. Инструментът включва различни модули, като училищата могат да избират между поредица от незадължителни твърдения и да добавят до осем въпроса, които са съобразени с техните нужди и приоритети.

Попълването на въпросника отнема между 20 и 30 минути. След това училището получава изготвен специално за него доклад с резултатите. Докладът за училището, получен чрез SELFIE, може да бъде използван за диалог в училищната общност, за да се определят стъпките за повишаване на използването на цифрови технологии с цел по-добро учене. Това може да включва например специално обучение за учителите или подкрепа за учениците по въпроси като безопасността в интернет.

Всички отговори, получени чрез SELFIE, са анонимни. При използването на инструмента не се събират лични данни. Данните няма да бъдат използвани за класиране на училища или образователни системи.

Инструментът SELFIE вече е на разположение на училищата в Сърбия, а от началото на следващата година ще бъде предоставен за ползване във всички държави от региона на Западните Балкани.

Комисията също така ще разработи помощни материали за училищата, за да ги улесни при предприемането на стъпките, необходими за засилване на използването на цифрови технологии, след като са направили оценката чрез SELFIE. Комисията проучва и евентуални полезни взаимодействия със съществуващи мрежи от учители и училища, особено с eTwinning — онлайн платформа, поддържана от програмата Еразъм+, която прерасна в най-голямата в света учителска мрежа.

Коментар