Бизнес сегментът стабилизира РС пазара

Над 18 млн. персонални компютъра са доставени на пазара в ЕМЕА в периода юли-септември

Ситуацията на компютърния пазар в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) се стабилизира през третото тримесечие на годината. Доставките на РС са нараснали с 0,5% на годишна база и възлизат на 18,1 млн. броя, според доклад на IDC за периода юли-септември 2018 г.

В бизнес сегмента ръстът е 4,9%, в резултат на продължаващото обновяване на компютърните паркове на компаниите и прехода към операционна система Windows 10.

Потребителският сегмент обаче запазва негативната си динамика. Доставките на РС там бележат спад от 4,1% на годишна база, като се наблюдава отстъпление както при настолните компютри, така и при лаптопите.

Като цяло, за първи път тази година десктоп компютрите регистрират спад – с 2,4%, в сравнение с третото тримесечие на 2017 г., макар че динамиката в бизнес сегмента е положителна.

В същото време сегментът на мобилните компютри показва устойчивост, бележейки ръст от 1,4%, благодарение на силното търсене на ноутбуци и процеса на обновяване.

Топ 5 доставчици на компютри в EMEA са компаниите HP, Lenovo, Dell, Acer и Apple. Първите три от тях контролират заедно 64,2% от общия обем на доставките в региона, в сравнение с 61,3% година по-рано.

Acer, който заема четвърто място, увеличава доставките и пазарния си дял съответно с 9,8% и 0,8%, докато петият, Apple, бележи спад по тези показатели съответно със 7,3% и 0,6%.

Коментар