Немски активисти осуетиха план за стартъпи на Google

В Берлин се опасяват от поскъпване на живота, ако Google отвори офис за стартъпи в града

Интернет гигантът Google се отказа от плановете си да отваря офис за стартъпи в Берлин. Проектът срещна острата съпротива на местната общност и бе тема на многобройни протести, съобщи phys.org.

Американската компания планираше да създаде „инкубатор“ за новостартиращи фирми в Кройцберг – един от по-старите квартали в западната част на столицата. В сряда обаче немският говорител на компанията Ралф Бремер съобщи, че пространството с площ 3 000 квадратни метра, в което по план щеше да има офиси, кафенета и общи работни зони – ще се даде на две местни хуманитарни асоциации.

Бремер не каза дали местната съпротива срещу плановете на Google през последните две години е изиграла роля за промяната на решението. По-рано той бе заявил пред вестник „Берлинер Цайтунг“, че Google няма да позволи протести да диктуват действията й.

Битката си струваше“, писа GloReiche Nachbarschaft – една от групите, които се противопоставиха на плана за кампуса в Кройцберг. Част от активистите се опасяваха, че подобна промяна в района ще доведе до поскъпване на живота за много от хората в района.

Кройцберг е бохемски квартал в Берлин. През него преминаваше Берлинската стена, разделяла Източен и Западен Берлин по време на Студената война. Традиционно кварталът винаги е бил бастион на подземната и радикална култура на града.

Коментар